Tânăr din Fălticeni arestat preventiv pentru tentativă de dobândire de arme chimice

Un tânăr din Fălticeni a fost arestat preventiv de magistrații Curții de Apel București într-un dosar în care este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă la dobândirea de arme chimice.

Iustin Acîrnăresei, în vârstă de 22 de ani, este cercetat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București într-un dosar penal în care este vizată săvârșirea infracțiunii de tentativă la dobândirea de arme echimice.

Tânărul a intrat în vizorul anchetatorilor după ce a comandat online o canitate de ricină de la un furnizor din Statele Unite ale Americii. Pentru că procurorii au intrat pe fir, tânărul nu a mai reușit să ajungă în posesia substanței, motiv pentru care infracțiunea reținută este de aceea tentativă de dobândire, direct ori indirect, de arme chimice.

La 22 ianuarie 2021, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au solicitat arestarea preventivă a tânărului. Magistrații Tribunalului București au respis solicitarea procurorilor și au dispus cercetarea tânărului sub control judiciar. Decizia a fost contestată de procurori la Curtea de Apel București, iar judecătorii acestei instanțe au emis, la 29 ianuarie, mandat de arestare preventivă pe numele tânărului.

În aceeași zi, tânărul a fost încarcerat în arestul Poliției Capitalei.

Conform legislației naționale, ricina este o substanță inclusă în categoria armelor chimice.

Ricina este o toxină vegetală extrasă din semințele de ricin, care are proprietatea de a aglutina globulele sângelui. Ricina este o lectină (glucoproteină) foarte toxică, care se găsește în semințele de ricin „Ricinus communis” din familia „Euphorbiaceae”. Toxicul acționează ca un inhibitor puternic al sintezei proteinelor la eucariote.

Ricina este una dintre cele mai toxice substanțe de origine vegetală cunoscute până în prezent. Doza toxică mortală la un om adult este 0,25 mg de ricină, care corespunde cu 2 - 4 semințe de ricin. Ricina este de două ori mai toxică decât veninul de cobra. Rezistența la toxic este diferită după individ. Există relatări conform cărora unele persoane ar fi supraviețuit după un consum de 40 - 60 de semințe. Un rol important îl joacă, bineînțeles, cât de repede vomită intoxicatul.
Mai nouă Mai veche