Tensiuni între ierarhii Bisericii Ortodoxe pe ritualul botezului după ce un bebeluș a murit după ce a fost creștinat la o biserică din Suceava. Săptămâna viitoare a fost convocat Sfântul Sinod

Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, nu-l cheamă la judecata Sfântului Sinod pe Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului. Precizarea arhiepiscopului constănțean vine după ce ÎPS Calinic a vorbit despre pericolul reprezentat de scufundarea completă a copilului în apă la botez. La rândul său, arhiepiscopul Calinic a precizat că la ședința Sfântului Sinod vor exista discuții despre botez.

Prin intermediul unui comunicat de presă, ÎPS Teodosie anunță că nu-l cheamă la judecata Sfântului Sinod pe IPS Calinic. În plus, IPS Teodosie spune că va discuta colegial cu IPS Calinic la următoarea întâlnire.

„Precizăm că ÎPS Teodosie nu ar urma să inițieze în Sfântul Sinod o acțiune de chemare în judecată a ÎPS Calinic, în fața vreunei instanțe bisericești. Afirmația ÎPS Teodosie a fost scoasă din context și eronat înțeleasă. (...) Săptămâna viitoare urmează să aibă loc o sesiune obișnuită de lucru a Sfântului Sinod, iar ÎPS Teodosie a menționat că se va întâlni acolo cu IPS Calinic cu care va discuta, în mod firesc, colegial”, a anunțat ÎPS Teodosie.

Discuțiile au apărut după ce ÎPS Calinic a vorbit despre pericolul reprezentat de scufundarea completă a copilului în apă la botez.

ÎPS Calinic: La ședința Sfântului Sinod vor exista discuții despre botez

Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului precizează la rândul său că opiniile sale legate de botez nu sunt împărtășite de Arhiepiscopul Tomisului și respectă acest lucru, însă la ședința Sfântului Sinod vor exista discuții despre acest aspect.

Din răspunsul Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, reiese doar că Arhiepiscopul Tomisului nu împărtășește opiniile Ierarhului Argeșului și Muscelului cu privire la Taina Sfântului Botez, părere care trebuie respectată, a transmis ÎPS Calinic.

„Totodată, Arhiepiscopul Teodosie menționează că la ședința Sfântului Sinod vor exista discuții în acest sens, lucru absolut normal pentru cel mai înalt for decizional al Bisericii Ortodoxe Române, abilitat să decidă în privința temelor care vizează activitatea bisericească ortodoxă în ansamblul ei. Necesitatea abordării unor discuții pe seama săvârșirii Tainei Sfântului Botez în proxima ședință de lucru a Sfântului Sinod a fost exprimată de altfel chiar de către Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului, membru de drept al Sfântului Sinod, în cadrul unor declarații publice din data de 5 februarie 2021”, se arată într-un comunicat transmis sâmbătă de Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și citat de Mediafax.

Cât despre „ajungerea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic în fața Sinodului”, Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului precizează că sunt afirmații scoase din context „în scop mediatic”.

Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului a adresat săptămâna trecută o serie de sfaturi și recomandări preoților din Arhiepiscopie, „în virtutea autonomiei eparhiale locale, izvorâte din grijă părintească, în scopul responsabilizării clericilor pentru evitarea unor incidente nedorite și nefericite, atunci când vine vorba de săvârșirea Botezului. Avem nădejdea că inițiativa Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului de a proteja viața pruncilor veniți la Taina Botezului cât mai bine cu putință a fost lămurită”, se arată în comunicat.
Mai nouă Mai veche