Vaccin AstraZeneca din lotul ABV2856, suspendat în Italia, a fost administrat și la centrele de vaccinare din municipul Suceava

Italia a decis joi să suspende vaccinarea parțială cu serul AstraZeneca, după două decese înregistrate în Sicilia. Este vorba de doze din lotul cu seria ABV2856, lot din care au fost administrate vaccinuri și în județul Suceava. Conform autorităților italiane, deocamdată nu există nicio legătură confirmată oficial între vaccin și decese, însă vaccinarea a fost oprită din precauție. 

Doze din acest lot au ajus și în România, unde mai multe persoane au fost vaccinate cu acest ser. Conform adeverințelor de vaccinare obținute de StiriSuceava.net, vaccinuri din lotul suspendat de Italia au fost administrate la centrele de vaccinare amenajate în muncipiul Suceava, la Sala de Sport a Colegiului Național „Ștefan cel Mare” și la Sala de Sport a Școlii Generale „Miron Costin” din cartierul Burdujeni. 

Una dintre persoanele vaccinate recent cu ser din acest lot a povestit că în prima seară după administrare a făcut febră și a avut frisoane. Acestea sunt reacții din categoria celor întâlnit relativ frecvent după administrarea vaccinului. 

Vaccinarea cu serul AstraZeneca, suspendată în mai multe țări din Europa

Mai multe țări europene au oprit temporar administrarea vaccinului Astra Zeneca. Cele mai multe pe un lot, ABV5300, care nu a fost administrat în România, a declarat Valeriu Gheorghiță. Austria, Danemarca, Estonia, Lituania, Letonia şi Luxemburg și-au oprit vaccinarea după efecte secundare apărute celor administrați cu lotul ABV5300.

La rândul ei, Italia a oprit temporar vaccinarea după ce doi oameni vaccinați cu lotul ABV2856 au murit, fără să existe însă nicio legătură confirmată între vaccinare și decese.

Specialiști citați de presa internațională au spus că e foarte puțin probabil ca efectele secundare să aibă legătură cu un lot sau altul, numai că țările își iau măsuri de precauție.
Mai nouă Mai veche