VIDEO Apă contaminată în rețeaua de alimentare a municipiului Rădăuți. Inspectorii DSP Suceava sunt acuzați că acoperă ilegalitățile din stația de captare de la Măneuți

Apa potabilă captată din zona Măneuți pentru rețeaua publică a municipiului Rădăuți este contaminată. Descoperirea a fost făcută de activistul Sorin Tofan, care a alertat autoritățile statului.

Stația de pompare a apei potabile este situată în lunca râului Suceava, pe raza satului Măneuți, și este administrată de compania ACET. Activistul Sorin Tofan susține că a identificat foarte multe nereguli în ce privește funcționarea stației de pompe și că apa folosită pentru alimentarea rețelei publice a municipiului Rădăuți este contaminată. 

„Stația de pompare suferă de debit de apă, comparativ cu numarul de racordați. Acest lucru se datorează instalației proaste care duce apa spre orașul Rădăuți, alimentând orașul și comunele limitrofe. Un alt motiv de deficit de apă îl reprezintă excavarile masive din lunca Sucevei, care sunt efectuate de ani de zile în localitățile Frătăuții Noi, Frătăuții Vechi, Măneuți, Costișa și Dornești. Defrișările strategice, excavările neautorizate și excesul de deșeuri duc la contaminarea apei la un nivel necontrolabil. Debitul a scăzut, iar cei responsabili de apă și canalizare pe zona Rădăuți au accesat fonduri în valoare de 18 milioane de euro pentru a îmbunătăți instalația și pompele. În proiect au prins montarea unor puțuri noi, iar cele vechi să intre în conservare. Cert este că în acest moment unele dintre ele încă sunt folosite. De mentionat faptul ca instalarea puțurilor noi este făcută pe un teren mlăștinos care nu permite ca aceste puțuri să funcționeze normal, iar la problema debitului scazut de apă, cei implicați au facut fâșii de râuri în vecinatatea puțurilor, inundând cu apă de suprafată din râul Suceava”, a spus Sorin Tofan.
 


„La gura canalului, pe unde râul Suceava permite accesul apei de suprafață în zona puțurilor am descoperit o gramadă de gunoaie și recipiente din plastic, unele dintre ele provenind de la insecticide și medicamente. DSP Suceava trimite săptămânal o persoană să colecteze probe de apă pentru a fi supuse verificărilor în laboratorul instituției. Marți i-am surprins în flagrant când au colectat apa din mana unui angajat al stației de pompare, iar când reprezentantul DSP a fost întrebat daca este normal așa ceva, a spus ca da. Inspectorul DSP ar trebui să facă personal colectarea apei direct din stație, pentru a fi validată autenticitatea apei și, prin urmare, a rezultatelor analizelor”, a mai spus Sorin Tofan.



Sesizarea transmisă de Sorin Tofan instituțiilor publice: 

Subsemnatul Tofan Sorin, domiciliat in ..., prin prezenta doresc să va aduc la cunostinta că în data de 22/03/2021 si 23/03/2021 am costatat următoarele: 

Pe raza Statiei de pompare apa potabila si canalizare situata in lunca Sucevei pe raza satului Maneuti aflată în proprietatea ACET Suceava, am costatat următoarele abateri, pe care doresc să vi le aduc la cunoștință: 

1. Stația de pompare de pe raza satului Măneuți prezintă deficiențe grave în funcțiunea acesteia datorată uzurii morale a acesteia și a modului foarte slab de administrare și gestionare a acesteia, dar și datorită faptului că în preajma acestea au fost înregistrate mai multe cazuri de excavari masive din lunca Sucevei; 

2. Defrisarile ilegale, excavarile neautorizate, si excesul de deseuri, care implicit conduc la contaminarea apei la un nivel necontrolabil, de cele mai multe ori cetățenii racordați la sistemul centralizat de furnizare apă potabilă acuzând de nenumărate ori că apa nu mai are aceleași proprietăți, având o culoare maro; 

3. In proiectul aprobat depus de ACET Suceava au fost prinse realizarea unor puturi noi, iar cele vechi sa intre in conservare, ceea ce nu sa întâmplat, puțurile vechi și deficitare fiind în continuare în funcțiune, important de mentionat este faptul ca instalarea puturilor noi, este facuta pe un teren mlastinos care nu permite ca aceste puturi sa functioneze normal, iar la problema debitului scazut de apa, cei implicati, au facut fâsii de râuri in vecinatatea puturilor, inundandule cu apa de suprafata din Râul Suceava, activitate care este CONTRARĂ LEGII ȘI A PREVEDERILOR ACESTEIA; Totodată important de menționat este că la gura canalului, pe unde râul Suceava permite aceesul de apa de suprafata in zona puturilor, contaminând astfel apa potabilă cu deșeurile aflate în imediata apropiere a canalului; 

4. Instalatia veche, nu are garniturile necesare pentru a separa total apa de suprafata inundata in puturi, permitand automat infiltrarea apei de suprafata in conducta principala care duce direct in putul colector, unde este tratata prin intermediul instalațiilor aflate în dotare. Important de menționat este faptul că puțul colector este intr-o stare deplorabilă, mai ales având în vedere faptul că o populație de peste 30.000 de locuitori se deservesc de această apă potabilă, și doresc să pun accent pe formularea „POTABILĂ”, care confrom tuturor normelor legale în vigoare poate fi numită doar apă CONTAMINATĂ, cel mult menajeră. Puțul colector care trebuie să fie separat de infiltrațiile externe, acesta a fost în fapt forat, iar printr-un tub, aduce in el apa direct din raul Suceava. 

5. O alta problema descoperita este debitul de apa inregistrat din puturile primare forate corespunzator, care este pus pe hartii, dar printr-un bypass, fura din apele romane restul de debit necesar, pentru a acoperi apa pierduta din conductele grav avariate care duc apa pe drumul judetean care leaga localitatea Maneuti de Radauti. Orice fel de infiltrare de solutii, apa de suprafata sau alte impuritati, ar trebui oprita imediat si trata cu maxima responsabilitate de autoritatile abilitate. 

6. Având în vedere contextul epidemiologic exitent la nivelul țării la momentul actual, aceasta practica pune in pericol sanatatea a zeci de mii de consumatori din zona Radautiului. 

7 EXTREM DE IMPORTANT ESTE faptul că în aceeasi statie de pompare a apei, fosa septica, este golita si varsata in Râul Suceava, in zona puntii din Maneuti, acolo unde sunt realizate activități de agrement de către localnicii din zonele învecinate. Vă rugăm să ne comunicați dacă în condițiile în care personalul ACET SUCEAVA, contamineaza apa „potabilă” cu fecale si apa menjera provenita din corpul sanitar(wc) al statiei de pompare, aceasta mai poate fi folosită drept apă „potabilă” 

Având în vedere cele mai sus menționate și exemplicate, vă rog să analizați și să decideți în consecință! Vă rog să îmi trimiteți rezultatele verificărilor realizate de către dumneavoastră ca urmare a acestei sesizări. 

În linkurile de mai jos se găsesc dovezile video asupra celor sesizate mai sus. https://fb.watch/4pAKjISpTA/ 

Cu deosebita consideratie, 
Sorin Tofan
Mai nouă Mai veche