Documentul care interzice USV să construiască în Parcul Areni: terenul aparține municipiului Suceava, iar USV poate să amenajeze doar alei și spații verzi

Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava a început să facă demersuri pentru construirea unei clădiri în Pacul Areni, cheltuind inclusiv sume mari de bani pentru documentație, deși nu are posibilitatea legală să construiască pe acea suprafață de teren.

Universitatea „Ștefan cel Mare” a plătit realizarea unei documentații de urbanism pentru construirea unei clădiri pe parcela cadastrală 8569 din Parcul Areni al municipiului Suceava.

Respectiva parcelă de teren se află în proprietatea municipiului Suceava și a fost dată în administrare Universității „Ștefan cel Mare” Suceava prin Hotărârea nr. 75/2008 a Consiliului Local al municipiului Suceava.

Textul HCL 75/2008 precizează clar ce anume poate să facă Universitatea după ce a primit în administrare, fără plată, acea suprafață de teren:

„în vederea reamenajării aleilor pietonale aferente extinderii spațiilor de învățământ - Corp E și acces spre corpul istoric al Universității, Corp A din campusul I al Universității, precum și reabilitarea spațiilor verzi existente”.

Așadar, terenul se află în proprietatea municipiului Suceava și a fost dat în administrare USV doar pentru a-și amenaja alei de acces, cu condiția întreținerii spațiilor verzi. 

Cei de la USV nu și-au amenajat doar alei de acces, ci au construit o parcare pe spațiul verde din fața Corpului E, iar acum încearcă să justifice construirea unei clădiri arătând că acolo ar fi de fapt și o parcare, nu doar spațiu verde. 

Având în vedere că acea suprafață a fost dată în administrare USV doar pentru amenajarea de alei de acces și pentru reabilitarea spațiilor verzi existente, legal este absolut imposibil pentru universitate să construiască o clădire pe acea parcelă cadastrală. 

În schimb, există o altă soluție mult mai bună pentru construirea unei clădiri, dacă aceasta ar fi necesară exclusiv pentru Facultatea de Medicină. Clădirea poate fi construită pe terenul de două hectare pe care Consiliul Județean îl deține în spatele Spitalului Vechi
Mai nouă Mai veche