Viorel Andrei Donciu, șeful Serviciului de Permise Suceava, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile

Judecătorii Tribunalului Cluj au emis, joi seară, mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile față de șeful Serviciului de Permise Auto și Înmatriculări Suceava, Viorel Andrei Donciu, cercetat pentru fapte de corupție într-un dosar al procurorilor DNA Cluj.

Viorel Andrei Donciu a fost prezentat joi, la ora 17.00, Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă. În urma audierii, judecătorii au admis propunerea formulată de Serviciul Teritorial Cluj al Direcției Naționale Anticorupție și au dispus arestarea preventivă a inculpatului pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 8 aprilie 2021 şi până la data de 7 mai 2021 inclusiv.

Decizia a fost pronunțată în prezența inculpatului reținut și a procurorului de caz și poate fi contestată în terme de 48 de ore de la pronunțare.

Șef al Serviciului de Permise Auto și Înmatriculări Maramureș, inspectorul principal Viorel Andrei Donciu a fost detașat pe funcția de șef al serviciului din Suceava începând cu 22 martie, după ce șeful interimar Alexandru Duțuc a demisionat pentru că nu a reușit să rezolve problema programărilor la proba practică a examenului pentru obținerea permisului auto. Serviciul de Permise Auto Suceava a rămas fără polițiști examinatori după ce angajații instituției au fost inculpați de DNA Suceava într-un dosar de corupție.

Miercuri, la doar două săptămâni după detașarea la Suceava, Viorel Andrei Donciu a fost ridicat de procurori de la Conacul Domnesc, acolo unde era cazat. Mașina ofițerului, un Audi A8 nou în valoare de aproape 100.000 de euro a rămas în parcarea unității de cazare.

Viorel Andrei Donciu este cercetat de procurorii DNA Cluj pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată (trei acte materiale), cumpărare de influență și acces ilegal la un sistem informatic.

În ordonanța procurorilor se arată că există date și probe privind faptul că la data de 04 februarie 2021, inculpatul Donciu Viorel-Andrei, în calitate șef al SPCRPCIV Maramureș, ar fi cumpărat influența unui consilier de la Consiliul Județean Maramureș, pe care acesta din urmă pretindea că o are pe lângă anumite persoane, astfel încât inculpatul Donciu Viorel-Andrei să fie desemnat în continuare în aceeași funcție. Numirea în calitate de șef al SPCRPCIV Maramureș expira în data de 15 februarie 2021.

În schimbul menținerii sale în funcție, inculpatul Donciu Viorel-Andrei l-ar fi sprijinit pe consilier la înmatricularea unor vehicule deținute de acesta sau de alte persoane, la programarea anumitor candidați la examenul pentru obținerea permisului de conducere, precum și cu îndeplinirea oricăror alte atribuții de serviciu pe care ofițerul de poliție le are potrivit funcției, în interesul personal al consilierului sau în interesul altor persoane.

La data de 01 februarie 2021, la instigarea aceluiași consilier, inculpatul Donciu Viorel-Andrei ar fi accesat fără drept baza de date a MAI-Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, în interesul personal al instigatorului, pentru a verifica un anumit autoturism ce figura in proprietatea unei societăți comerciale.

În contexte diferite, în zilele de 9 februarie, 10 februarie și 25 februarie 2021, în calitate de șef al SPCRPCIV Maramureș, inculpatul Donciu Viorel-Andrei ar fi primit diferite sume de bani cu titlu de mită pentru reprogramarea unei persoane la examenul pentru obținerea permisului de conducere auto ori pentru înmatricularea unor vehicule.

DNA a anunțat că în cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție.

DNA face precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Mai nouă Mai veche