Camion confiscat de polițiștii suceveni pentru transporturi multiple de cherestea cu același aviz

Joi, 27 mai 2021, la ora 12:55, lucrătorii Secției de Poliție Rurală Mălini au fost sesizați de către un bărbat cu privire la faptul că un autocamion desfășoră transport ilegal de material lemnos. În baza sesizării, pe DN 2E, pe traseul Cornu Luncii – Sasca Nouă, s-a deplasat patrula din cadrul SPR Mălini, fiind identificat ansamblul în staționare în parcarea aflată în satul Sasca Nouă, comuna Cornu Luncii.

A fost verificat în baza de date SUMAL prin dispecerul de serviciu al Poliției municipiului Fălticeni reieșind că acesta transportă cantitatea de 52,95 mc în baza unui aviz de însoțire ce indica locul de încărcare a materialului lemnos ca fiind localitatea Frasin.

Din verificările efectuate prin comparație cu ruta parcursă și kilometrajul indicat la bordul vehiculului au rezultat neconcordanțe, fapt pentru care ansamblul rutier a fost condus la Ocolul Silvic Mălini pentru continuarea cercetărilor.

A fost solicitat sprijinul lucrătorilor din cadrul ISCTR Suceava și din cadrul Ocolului Silvic Mălini pentru a verifica ansamblul rutier în cauză conform competențelor.

De asemenea s-a solicitat sprijinul Biroului pentru Combaterea Delictelor Silvice din cadrul IPJ Suceava și al Gărzii Forestiere Suceava pentru efectuarea unui control la sediul unității titulare a transportului din comuna Vama.

Urmare a verificărilor efectuate s-a constatat că a fost realizat un transport multiplu cu utilizarea aceluiași aviz emis în ziua precedentă. Având în vedere cele constatate, polițiștii au întocmit în cauză dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de „transport de material lemnos fără documente specifice”.

De asemenea, polițiștii au procedat la confiscarea cantității de 52,95 mc cherestea și la indisponibilizarea ansamblului auto în valoare de 50.000 Euro utilizat la transportul materialului lemnos.

Cercetările sunt continuate pentru stabilirea tuturor circumstanțelor producerii evenimentului și stabilirii și probării întregii activități infracționale.


IPJ Suceava anunță că săptămânal sunt orgnizate activități în sistem intergrat cu participarea polițiștilor din cadrul Serviciului Ordine Publică – Biroul Combaterea Delictelor Silvice, a polițiștilor din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice cu participarea polițiștilor rutieri dar și din cadrul subunităților de la nivel județean. La acțiuni sunt cooptați, de asemenea lucrători de jandarmi dar și specialiștii silvici din cadrul Gărzii Forestiere Suceava și Direcției Silvice Suceava.

IPJ Suceava informează că în această săptămână peste o sută de polițiști au fost angrenați în acțiuni de verificare și control atât în fondul forestier cât și pe drumurile publice, fiind totodată efectuate 28 de controale pe drumurile publice dar și 4 controale în fondul forestier.

Au fost aplicate 34 de sancțiuni contravenționale la Legea 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, valoarea amenzilor aplicate fiind de cca. 30.000 lei.

Au fost confiscați peste 100 metri cubi material lemnos dar și aproape 53 de metri cubi cherestea și a fost indisponibilizat un ansamblu auto de transport în valoare de peste 50.000 Euro.

De asemenea, au fost intensificate activitățile de cercetare penală față de persoanele care au săvârșit infracțiuni silvice, polițișiștii dispunând reținerea pentru 24 de ore a unei persoane pentru săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă în cadrul unui dosar la regimul silvic.

Mai nouă Mai veche