Trei ordine provizorii de protecție au fost emise de polițiștii suceveni într-o singură zi

În doar 24 de ore polițiștii au adus liniștea în trei familii, emițând ordine provizorii de protecție împotriva unor persoane care nu au înțeles să asigure un climat familial civilizat, față de unul dintre agresori dispunându-se și internarea medicală într-o instituție de specialitate.

La 28.05.2021, ora 11.40, Poliţia oraşului Dolhasca a fost sesizată direct de către o femeie de 44 ani, din oraș Dolhasca, cu privire la faptul că, de aproximativ o săptămână, un bărbat de 51 ani, din com. Tudora, jud. Botoșani, fostul concubin de care s-a despărțit de 2 luni de zile, o apelează telefonic și a amenințat-o cu acte de violență.
Totodată, aceasta a solicitat emiterea unui ordin de protecție provizoriu de către poliție cu mențiunea că depune plângere penală față de fostul său concubin pentru infracțiunea de amenințare și că solicită trimiterea în judecată a acestuia.
S-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de „amenințare”.
Totodată, împotriva agresorului a fost emis un ordin de protecție provizoriu unde i s-a interzis acestuia să se apropie la mai puțin de 50 de metri față de victimă și cei doi copii minori și să nu ia legătura în nici un fel cu aceștia.


La 28.05.2021, ora 21.02, Secția nr. 3 Poliție Rurală Marginea a fost sesizată prin SNUAU 112, cu privire la producerea unui conflict în familie în localitatea Volovăț.
În urma cercetărilor s-a stabilit că, la data de 28.05.2021, ora 21.00, în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice, un bărbat de 38 ani, din com. Volovăț, a provocat scandal la domiciliu, ocazie cu care i-a adresat mamei sale, de 61 ani, cuvinte și expresii jignitoare, dar și amenințări cu acte de violențe, provocându-i acesteia o stare de temere.
Întrucât se manifesta agresiv la momentul sosirii echipajului de poliție, bărbatul de 38 de ani a fost încătușat și transportat la Spitalul Municipal Rădăuți – Secția de Psihiatrie, unde a fost predat cadrelor medicale în vederea consultului medical de specialitate, aplicându-se și procedura emiterii unui ordin provizoriu de protecție.
S-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de „amenințare”.


La 28.05.2021, ora 21.28, Poliția orașului Frasin a fost sesizată prin SNUAU 112 de către o tânără de 21 ani, din com. Stulpicani, cu privire la faptul fostul soț i-a distrus geamul de la portiera stângă față de la autoturismul său.
În urma cercetărilor s-a stabilit că la data de 28.05.2021, în jurul orei 21.00, femeia se afla cu autoturismul la o spălătorie auto din loc. Ostra, loc unde s-a întâlnit cu fostul soț de 30 ani, din aceeași localitate, cu care s-a luat la ceartă, moment în care acesta i-a distrus geamul de la portiera stânga față a autoturismului, partea vătămată părăsind locul faptei deplasându-se la domiciliul său de unde a apelat SNUAU 112 .
S-a întocmit formularul de evaluare a riscului iminent asupra vieții și integrității victimei, ocazie cu care s-a stabilit că există risc iminent, constatare rezultată în urma verificărilor efectuate.
În urma celor constatate a fost emis un ordin de protecție provizoriu în care s-a dispus ca, începând cu data de 28.05.2021, ora 22.00, pe o perioadă de 5 zile, reprezentând o durată de 120 ore, respectiv până la data de 02.06.2021, ora 22.00.
S-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de „distrugere”.


Reamintim că poliţiştii care intervin la cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.

Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.

În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt.

Cu ocazia intervenţiei, în vederea stabilirii existenţei unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, poliţiştii evaluează situaţia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări. Pe baza răspunsurilor, se stabilește dacă există realmente riscul ca viaţa sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol.

Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune și alte obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de resedință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.

Siguranța în familie și prevenirea violenței domestice sunt priorități ale polițiștilor suceveni în anul 2021.
Mai nouă Mai veche