Spitalul Județean Suceava a fost trimis în judecată pentru moartea a trei nou-născuți infectați cu bacterii nosocomiale din apa contaminată

Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a finalizat și trimis în instanță dosarul celor trei bebeluși care au murit la scurt timp după naștere, în 2016.

Statistica arată că este unul din puținele cazuri în care procurorii români finalizează un dosar legat de infecții nosocomiale și îl trimit judecătorilor.

În 2016, în momentul deceselor, directorul medical Tiberius Brădățan și-a dat demisia după ce mass-media a început să relateze cazul. Articolele au continuat să informeze publicul în legătură de derularea evenimentelor, vreme de cinci ani.

Fostul manager Vasile Rîmbu, față de care inițial s-a început urmărirea penală, a rămas învinuit, procurorii considerînd că nu sunt probe suficiente pentru a fi trimis în judecată. În instanță, inculpat este spitalul, instituția fiind acuzată de ucidere din culpă.

 

Dosarul a fost deschis în 2016, după ce trei bebeluși au murit la Spitalul din Suceava într-un interval de 7 luni.
  • Vasile Emilian Haidamac – 25-27 februarie 2016- a trăit 27 de zile
  • Alexandru Teodor Manea – 17 februarie-1 martie 2016 – a trăit 13 zile
  • Lucas Paparuș – 7 august-17 august 2016 – a trăit 10 zile
Expertiza aflată la dosar arată faptul că moartea primilor doi bebeluși a fost produsă de infectarea cu același germene (tulpină comună). 

Despre răspândirea infecțiilor în Spitalul Județean Suceava, specialiștii au constatat că „există o legătură de cauzalitate între contaminarea mediului de spital cu microorganisme cu potențial nosocomial, rezultat din neluării măsurilor de dezinfecție a coloanei de apă de către administrația Spitalului Județean de Urgență Suceava și infectarea celor doi nou-născuți, stabilindu-se că infectarea lor cu bacteria Psneudomonas aeruginosa s-a realizat în secțiile spitalului”. 

În cazul micuțului Teodor Alexandru Manea s-a stabilit faptul că pe lângă Piocianic a fost infectat cu alte două bacterii nosocomiale: Streptococ beta hemolitic și Klebsiella Pneumoniae.

Detalii despre cazul bebelușilor morți la Spitalul Județean Suceava:
Mai nouă Mai veche