Ce sunt advertorialele? De ce să le scrii? Cum să le scrii? Ce beneficii îți aduc?



Există două tipuri de oameni care ridică din umeri și se întreabă ce vrei de la ei când le vorbești despre advertoriale. Pe de-o parte avem companiile care își doresc publicitate și pentru care singurul tip de articol scris bine este cel îndulcit cu prea mult zahăr, și pe de altă parte îi avem acei creatori de conținut care se încăpățânează să nu treacă mai departe de stadiul de blogger, de teamă să nu-și piardă originalitatea. Dar reclamă bună se poate face și cu sărățele, iar un advertorial scris bine necesită mai multă originalitate decât un articol despre toate și nimic pe blogul personal. De aceea, în podcastul de astăzi de la Oblyo Digital Agency ne-am gândit să ne oprim atenția la advertoriale, tipul nostru preferat de articole, și să spunem de ce companiile ar trebui să ceară mai multe și mai bune, iar bloggerii să învețe cum să le scrie.
Deci… ce sunt până la urmă advertorialele?

Pentru a înțelege mai ușor conceptul de advertorial ne vom baza pe puterea unei formule. Advertorial este un cuvânt din limba engleză format din cuvintele advertisement – Reclamă și editorial content, conținut editorial. Cu alte cuvinte:

Advertisement + Editorial Content = Advertorial

Aceasta este rețeta universală după care trebuie scris un advertorial, iar proporțiile în care se folosesc cele două ingrediente sunt de 30, respectiv 70%. De exemplu, pentru ca un advertorial de 1000 de cuvinte să aibă potențial, este nevoie ca 700 din cele 1000 de cuvinte să reprezinte un conținut original, nou și extraordinar, care să stimuleze cititorii și restul de 300 să facă reclamă companiei sau produsului pentru care a fost solicitat.
Câteva exemple de advertoriale scrise bine
Netflix în New York Times

Când vine vorba de timp liber și o seară de weekend acasă, Netflix este prima opțiune cu care aleg să se distreze majoritatea milenarilor. De ce? Simplu! Pentru că este practic și oferă o mare varietate de filme și seriale care să te țină ocupat chiar și câteva săptămâni la rând. Netflix este atrăgător, popular, sună bine și are acea putere de a te face să crezi că o noapte petrecută în compania lui este o noapte câștigată. Cu Netflix te simți aparte și ai impresia că faci parte din gașca “copiilor cool” fără a fi nevoie să faci cu adevărat ceva senzațional. Ceea ce inevitabil te face să-ți pui următoarea întrebare: Mai există încă loc de creștere pentru popularitatea lui Netflix?

Dar producătorii consideră că DA și de aceea, chiar și în București, multe stații de metrou sunt tapetate cu reclame la cele mai noi seriale Netflix, iar pentru cei la care nu merge cu fotografii, se scoate artileria grea și se plasează advertoriale în cele mai renumite publicații ale lumii. Unul din site-urile de știri unde Netflix nu avea neapărat ce să caute, dar și-a lăsat amprenta, este New York Times cu un advertorial inteligent semnat de Melanie Deziel.

Women Inmates: Why the Male Model Doesn’t Work este un articol despre situația femeilor din închisoare, dar în același timp și o reclamă la serialul Orange Is The New Black marca Netflix. Din aproximativ 1500 de cuvinte, lungimea articolului, despre cartea și filmul Orange Is The New Black nu sunt scrise mai mult de două paragrafe. Dar chiar și aceste câteva rânduri ies în evidență în oceanul de text deoarece ilustrațiile care par că prind viață pe măsură ce derulezi pagina, combinația de culori, banner-ul din josul paginii, dar și sigla Netflix, din partea superioară a paginii, fix în mijloc, care te urmărește pe tot parcursul lecturii, amintesc de Orange Is The New Black.

Nicăieri în articol nu vei găsi expresii precum cele de mai jos, pe care mulți din cei care solicită advertoriale, dar nu știu exact cu ce se mănâncă acestea, le adoră:
cel mai bun film serial;
uită-te la Orange Is The New Black Pentru că…;
cel mai nou serial marca Netflix;
etc.

Ca text și informații articolul este o lectură în urma căreia pleci cu lecția despre închisorile de femei învățată și din punct de vedere vizual, o operă de artă interactivă în care s-a investit multă muncă și timp. Cu alte cuvinte, originalitate la cele mai înalte standarde, o condiție care contrazice orice creator de conținut care se plânge de faptul că advertorialele nu îi dau voie să se exprime liber.

Mai nouă Mai veche