Avion de vânătoare MiG-29 ridicat în Ucraina pentru a intercepta o aeronavă An-2 suspectă de contrabandă cu țigări, în apropiere de granița cu județul Suceava

Forțele Aeriene din Ucraina au ridicat la interceptare un avion de vânătoare MiG-29 pentru a opri zborul neautorizat al unei aeronave An-2 care evolua în spațiul aerian din regiunea Ivano-Frankivsk, în apropierea frontierei cu România. S-a întâmplat sâmbătă, 7 august, în zona de munte din apropiere de județul Suceava, scrie Defense România

În dimineața zilei, la ora 06.50, unitățile radiotehnice ucrainene au descoperit o țintă aeriană neidentificată care evolua cu viteză mică și la joasă altitudine deasupra munților Carpați din regiunea ucraineană Ivano-Frankivsk. Acestea au alertat forțele de serviciu ale Brigăzii 204 Aviație Tactică Sevastopol (relocată pe aerodromul din Luțk după ocuparea Crimeei), care au ridicat în misiune un MiG-29.

Interceptarea aeronavei An-2 a avut loc în apropierea orașului Kosiv (Cosău) situat la aproximativ 50 de km de frontiera cu România din zona județului Suceava, după care aeronava a fost forțată să aterizeze pe aerodromul Igor Tabanyuk din Kolomyia.

Surse apropiate autorităților implicate în soluționarea incidentului au informat că este în curs de desfășurare o anchetă, persoanele reținute fiind suspectate de acțiuni de contrabandă în zona frontierei ucraineano-române, în special privind traficul țigărilor contrafăcute spre România.

De asemenea, potrivit informațiilor preliminare furnizate de publicațiile ucrainene Obozrevatel și Dumskaya, deși direcția de deplasare a aeronavei An-2 era spre România, la inspecția efectuată la bordul acesteia nu a fost găsită niciun fel de marfă.

Este foarte posibil ca traficanții să fi aruncat marfa de la bord imediat după ce au fost descoperiți, însă nu este exclusă nici varianta ca aeronava să fi efectuat deja transportul în România și să fi fost descoperită de radarele ucrainene abia pe traseul de întoarcere. Configurația terenului, caracterizată de munți înalți și văi suficient de largi, reprezintă o problemă pentru asigurarea supravegherii spațiului aerian din zonă la înălțimi mici.

De altfel, autoritățile aflate de ambele părți ale frontierei sunt conștiente de persistența și amploarea fenomenului de contrabandă cu țigări din această zonă. Ultimul incident făcut public a avut loc în urmă cu doar câteva săptămâni, pe 17 iulie, când polițiștii de frontieră botoşăneni au descoperit ţigări de contrabandă în valoare de aproximativ 44.550 de lei, fiind nevoiţi să folosească armamentul din dotare pentru confiscarea acestora.
Mai nouă Mai veche