FOTO Explozia buteliei de la Bilca s-a produs când proprietarul a aprins becul deși a simțit miros de gaze

Autoritățile au constatat că deflagrația de la Bilca, acolo unde un bărbat a fost rănit și o casă a fost incendiată de explozia unei butelii, s-a produs în momentul în care proprietarul a aprins becul în bucătărie.

Explozia a fost sesizată prin 112 duminică, 1 august, la ora 22:44, și s-a produs la locuința lui Viorel C., de 34 de ani.  Din cercetări s-a stabilit că proprietarul locuia singur în casa situată pe strada Calea Bucovinei din comuna Bilca. 

În jurul orei 22.30 acesta a venit acasă și după ce a intrat în locuință, la scurt timp, a avut loc o explozie în urma căreia a suferit arsuri pe corp. După explozie victima a ieșit singură din imobil, fiind găsită la scurt timp, în stare de inconștiență, întinsă pe sol în curtea imobilului, de persoanele alertate de zgomotul produs de explozie și care s-au deplasat la fața locului. 

Victima a fost preluată de un echipaj SMURD și transportată la Spitalul Municipal Rădăuți, unde i s-a stabilit diagnosticul „arsură gradul 2-3 pe aproximativ 35% din suprafața corporală”, ulterior fiind transferată la un spital din municipiul Iași.

Explozia din interiorul locuinței a fost urmată de un incendiu care s-a manifestat generalizat la casa de locuit și la o anexă gospodărească din lemn, corp comun cu locuința, cu pericol de propagare la celelalte anexe gospodărești (adăpost de animale, bucătărie de vară). Pentru stingerea incendiului au intervenit pompierii militari din cadrul Gărzii de intervenție Vicovu de Sus cu două autospeciale de stingere și modulul SMURD, din cadrul Detașamentului de Pompieri Rădăuți cu două autospeciale de stingere precum și pompieri voluntari din cadrul S.V.S.U. Bilca, Frătăuții Noi și Gălănești cu patru autospeciale de stingere.

În urma incendiului au ars casa de locuit construită din lemn și acoperișul acesteia, confecționat din lemn și învelitoare din tablă, acoperișul confecționat din lemn și învelitoare din tablă al unei anexe corp comun cu casa de locuit, precum și bunuri din interiorul casei de locuit. S-au degradat pereții și tavanul anexei.

În urma efectuării în comun a cercetării locului faptei împreună cu pompierii militari, a investigațiilor efectuate de lucrătorii de poliție, s-a stabilit faptul că explozia s-a produs în încăperea cu destinația de bucătărie din acea locuință, datorită unei acumulări de gaze provenind de la o butelie defectă care se afla în acel loc, explozia fiind declanșată de acționarea de către victimă a întrerupătorului din cameră pentru aprinderea iluminatului interior. Din investigații a rezultat faptul că victima a simțit miros de gaze atunci când a intrat în încăpere, dar cu toate acestea a acționat acel întrerupător.

Pompierii militari au stabilit faptul că sursa probabilă de aprindere a fost un arc sau o scânteie electrică, mijlocul care a produs aprinderea fiind un comutator întrerupător. Primul material care s-a aprins a fost butan propan, iar împrejurarea determinantă a incendiului au fost scăpările de gaze combustibile.

În cauză lucrătorii de poliție s-au sesizat din oficiu, întocmind dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”vătămarea corporală din culpă” și ”distrugerea din culpă”.

Mai multe informații: 
Mai nouă Mai veche