VIDEO Arbori marcați cu un ciocan silvic fals într-o pădure din Demăcușa. Cioplajele făcute de câteva zile erau date cu pământ pentru a părea mai vechi. Dosar penal pentru tăiere fără drept, furt de arbori și folosirea unui dispozitiv fals de marcare

În perioada 6 - 10 septembrie 2021, in baza unei sesizari, delegatii Gărzii Forestiere Suceava au organizat o acțiune comună de control împreună cu delegați ai Inspectoratului de Poliție Județean Suceava într-o proprietate de fond forestier aparținând unui operator economic din localitatea Ciumârna. Suprafata de fond forestier verificată se află pe raza localității Demăcușa, comuna Moldovița, în suprafață de 9,0 hectare, administrată de Ocolul Silvic Bucovina.

S-a constatat tăierea fără drept a unui număr de 26 de arbori. A rezultat un volum calculat după diametrul la cioată de de 21,464 m.c. și o valoare a prejudiciului de 15462,57 lei inclusiv TVA.

În această suprafață se află în curs de exploatare o partidă de produse accidentale (arbori uscați, rupți, doborâți de vânt). În afara arborilor care fac obiectul partizii, au fost identificate un număr de 21 cioate care aveau aplicat un dispozitiv de marcare având același indicativ ca și cel aplicat pe arborii din partidă, pentru care există suspiciunea că este un dispozitiv artizanal (fals). Controlul a fost efectuat imediat după producerea acestor fapte, astfel încât cea mai mare parte a arborilor marcați cu dispozitivul suspect de a fi fals s-au regăsit la fața locului, fiind arbori verzi ce nu corespund naturii produsului din partida (accidentele I). Pe cioplajul aplicat la înălțimea de 1.30 m a acestor arbori nu este înscris nici un număr curent. Cioplajele pe care sunt aplicate mărcile suspecte par a fi de câteva zile, fiind date cu pâmânt pentru a părea mai vechi, comparativ cu cele de la marcarea inițială care sunt înrășinate.În urma inventarierii a rezultat un volum aferent acestor cioate de 28,308 mc și o valoare a prejudiciului de 20687,41 lei inclusiv TVA.

De asemenea, au fost identificați un număr de 43 de arbori demarcați de foarte mici dimensiuni (diametre în jur de 14 cm), arbori uscați pe picior. În proximitatea arborilor identificați mai sus, au fost identificate mai multe resturi de lemn (așchii) pe care se puteau observa urme de vopsea de culoare verde (culoarea cu care a fost marcată partida de produse accidentale).
 

Aceste nereguli constatate fac obiectul unei sesizări penale cu trei capete de acuzare: tăiere fără drept, furt de arbori și folosirea unui dispozitiv fals de marcare.

Garda Forestieră Suceava a întocmit un raport prin care solicită Comisiei de atestare a operatorilor economici pentru activitatea de exploatare forestieră, retragerea Atestatului de exploatare pentru operatorul economic care a efectuat exploatarea în acestă suprafață. S-au aplicat și 3 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea regimului silvic cu o valoare totală a amenzilor de 11000 lei.

Garda Forestieră Suceava asigură permanent respectarea legislației din domeniul silvic și cinegetic, având toleranță zero față de orice abatere de la normele legale în vigoare.

Mai nouă Mai veche