Un bărbat din Suceava riscă închisoarea după ce a omorât doi hârciogi și s-a lăudat pe Facebook

Un caz mai puțin obișnuit a avut loc în județul Suceava. Un bărbat s-a ales cu dosar penal și riscă închisoarea, după ce a omorât doi hârciogi dintr-o specie protejată.

A ucis micile rozătoare, supărat că i-au făcut pagubă în gradină, după care a postat pe o rețea sociala isprava sa. O asociație pentru protecția animalelor a sesizat Poliția și Garda de Mediu. Polițiștii au descins în locuința bărbatului, unde au găsit mai multe capcane neautorizate.În Romania trăiesc trei specii de hârciogi, toate, amenințate cu dispariția.

Bărbatul în vârstă de 41 de ani a capturat doi hârciogi din specia Cricetus Cricetus. Când s-a trezit cu polițiștii la ușă, le-a spus că rozătoarele îi distrug cultura de porumb.

Omul susține că și-a rugat fiul să îl scape de hârciogi pentru că și în anii trecuți a avut pagube foarte mari din pricina lor. După ce au văzut însă imaginile, reprezentanții unei asociații pentru protecția animalelor au anunțat Poliția. Potrivit legii, hârciogii sunt protejați. Orice agriculor care are probleme cu ei trebuie să îi anunțe pe cei de la Garda de Mediu, care îi vor prinde și reloca.

„În cazul hârciogului, care este tot un hamster care trăiește în sălbăticie, fiind un animal de interes comunitar, nu avem voie să îl omorâm, nu avem voie să îl capturăm. Când avem daune, nu trebuie să ne facem singuri dreptate. Anunțăm autoritățile care vin și evaluează daunele”, a spus Alina Gavriloaie, reprezentant asociație pentru protecția animalelor, pentru stirileprotv.ro.

Marius Niță, inspector Garda de Mediu Suceava: “Face parte din specia Cricetus Cricetus și este o specie protejată la nivel mondial și național.La nivel național mai sunt câteva mii din aceasta specie”.

Acum, polițiștii i-au făcut bărbatului dosar penal pentru braconaj și uciderea cu intenție a animalelor.

Ionuț Epureanu, purtător de cuvânt al IPJ Suceava: “S-au efectuat și două percheziții fiind identificate leșurile mai multor hârciogi și au fost ridicate și capcane neautorizate”.

Stabilirea cuantumului despăgubirilor pentru cei care au probleme cu hârciogii se realizează de către o comisie, în funcție de cheltuielile făcute de agricultor până la data producerii pagubei.
Mai nouă Mai veche