A murit și al doilea bebeluș cu COVID transferat de la Suceava la Iași, în stare gravă. 40 de copii internați la ATI, la Spitalul „Sf. Maria”, de la jumătatea lunii august

A murit și al doilea copil transferat de la Spitalul Județean de Urgență "Sf. Ioan cel Nou" Suceava la Spitalul pentru Copii "Sf. Maria" din Iași, a anunțat purtătorul de cuvânt al unității medicale ieșene, dr. Lavinia Ionescu. În total, de la jumătatea lunii august, 40 de copii au ajuns la secția de Terapie Intensivă - un număr mare, consideră experta.

"Situația pe zona roșie la Spitalul de Copii, mă refer la cazurile ATI, este destul de gravă. În ultima săptămână am mai înregistrat un deces, a decedat al doilea copil primit de la Suceava. De la începutul valului patru am înregistrat trei decese, toți copiii aveau patologie asociată importantă. Ceea ce e îngrijorător e că în ultima săptămână am internat doi copii tot COVID pozitiv dar care asociază patologii grave, un sindrom hemolitic uremic care a intrat în terapie de epurare extrarenală și un copil cu meningococcemie, în stare gravă, ambii pacienți fiind pozitivi. Acum avem patru internați în secția ATI, unul este inubat. Sfătuim părinții să își vaccineze copiii. Am observat de la începutul pandemiei că vârsta a început să crească, ne îndreptăm spre vârstă școlară. Copilul intubat are două luni, a fost preluat de la un centru din Bacău, a avut o evoluție ondulantă, a avut o ameliorare dar în a noua zi de boală a avut nevoie de ventilație mecanică", a declarat dr. Lavinia Ionescu, purtător de cuvânt al Spitalului de Copii Sf. Maria Iași.

"Până într-un an în general copiii au simtomatologia digestivă specifică, cu sindroame de deshidratare destul de severe și cu intoleranță digestivă, adică nu se pot alimenta, lucru care îî îndeamnă pe părinți să vină la spital. Dar am avut aceste cazuri de copiii care au necesitat Terapie Intensivă cu simptomatologie specifică pe care o vedem și la adulți. Media de vârstă a crescut la copii, este în jur de opt ani. Din la jumătatea luniii august am internat 40 de copii COVID pozitivi la Terapie Intensivă, este un număr mare având în vedere că în valul 3 am avut internați 278 de copii în total", a precizat medicul.
Copiii fac în general forme ușoare de boală

Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului "Alessandrescu-Rusescu", a atras deja atenția că bebelușii și copiii cu boli grave asociate au un risc foarte mare de infectare, în cazul tulpinii Delta. De asemenea, adolescenții au un risc suplimentar deoarece pot face sindrom inflamator multisistemic, care îi poate lăsa cu sechele. Expertul a subliniat, totuși, că majoritatea copiilor infectați fac forme foarte ușoare de boală sau forme asimptomatice. "La risc foarte mare sunt copiii în primele luni de viață sau cei mai mari care au boli grave", a precizat dr. Craiu.
Mai nouă Mai veche