Camion al firmei Nico Paul SRL, confiscat de polițiști după un transport de lemn cu acte false

Joi, 4 noiembrie 2021, la ora 15:20, patrula de poliție din cadrul Secției de Poliție Rurală Vadu Moldovei, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu și acționând în vederea valorificării unor informații de interes operativ privind transporturile ilegale de materiale lemnoase efectuate de către operatori economici din raza de competență, a oprit în trafic pentru control, pe DJ 155A, autoutilitara Man care se deplasa pe direcția Râșca-Bogdănești. 

Cu ocazia verificărilor s-a constatat că autoutilitara era condusă de Dragomir R., căruia i s-au solicitat pentru control documentele personale, cele ale autoutilitarei precum și cele pentru încărcătura transportată.

Pentru încărcătura transportată, conducătorul auto a prezentat pe suport electronic cod-avizul pentru un volum de 5,04 m3 lemn rotund Brad emis de către SC Nico Paul SRL de la locul de recoltare de pe raza Ocolului Silvic Râșca cu destinația Depozit SC Nico Paul SRL din localitatea Bogdănești. S-a procedat la verificarea cod-avizului în aplicația sumal.control rezultând faptul că acesta este valabil, iar traseul GPS corespunde cu intinerariul parcurs de la locul de încărcare și până la locul opririi.

Întrucât materialul lemnos era transportat în container acoperit cu o prelată iar din pozele încărcate în platforma sumal.2 nu se observa niciun sortiment de material lemnos s-a solicitat conducătorului auto decopertarea încărcăturii din container.

După ferirea prelatei s-a observat că containerul este plin cu vârf, dar nu cu material lemnos în stare rotundă, ci cu material lemnos sub formă de așchii.

În continuare, s-a solicitat sprijinul Ocolului Silvic Râșca pentru inventariere materialului lemnos transportat.

În urma inventarierii efectuate de către doi delegați din partea Ocolului Silvic Râșca, s-a stabilit faptul că în container materialul lemnos transportat este sub formă de așchii sau particule din lemn Brad și Molid în volum de 11,975 metri cubi, iar nu lemn rotund în volum de 5,04 m3.

Față de cele constatate rezultă faptul că materialul lemnos transportat nu beneficiază de proveniența legală dată de cod-avizul care se referă la 5,04 m3 lemn rotund brad, iar nu pentru 11,975 mc3 așchii din lemn brad și molid, astfel că materialele lemnoase transportate sunt fără proveniență legală.

A fost dispusă sancționare societății emitente a cod-avizului cu amendă în sumă de 3.000 lei în temeiul art. 19 alin. 22 lit a) din Legea 171/2010 privind contravențiile silvice.

S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „transport cu orice mijloace de transport a materialelor lemnoase, în volum de peste 10 m3, neînsoțite de documente specifice de transport” faptă prev. de art. 68 alin. 22 din Legea 46/2008 Codul silvic.

Materialul lemnos în volum de 11,975 m3, în valoare de 1.137,62 lei a fost reținut și predat în custodia Ocolului Silvic Râșca. Autoutilitara marca Man prevăzută cu macara hidraulică și graifăr, în valoare de 30.000 euro a fost indisponibilizată.
Mai nouă Mai veche