Guvernul cubanez aproba extinderea afacerilor private







Autoritatile cubaneze anunta extinderea sectorului privat in viitorul apropiat. Prin aceste masuri se doreste reinvierea si transformarea economiei afectate de COVID. Aceasta schimbare, mult asteptata, a fost aprobata de catre Consiliul de Ministrii ai guvernului, potrivit ziarului Partidului Comunist Granma.

“Obiectivul acestei reforme este ca munca privata sa isi continue dezvoltarea”, a afirmat Marta Elena Feito – Ministrul muncii si securitatii sociale - anuntand ca guvernul urmeaza sa ridice mai multe restrictii asupra intreprinderilor cubaneze mici.

Peste 2000 de domenii cu activitate economica ar fi acum autorizate sa activeze in sectorul privat. Lista anterioara cu cele 127 de activitati autorizate, initiata in anul 2010 de catre guvernul presedintelui Raul Castro, a fost eliminata si inlocuita cu o lista care identifica 124 de zone care ar fi rezervate, partial sau total, statului – cel mai probabil acestea se se regasesc in domenii de Securitate, mass-media si sanatate. Intalnirile ofciale, pentru a finaliza ultimele detalii ale reformelor, se vor stabili in luna aprilie cand Partidul Comunist din Cuba va organiza intalnirile oficiale.

In esenta, decizia a deschide economia, predominant condusa de stat catre expansiunea sectorului privat, marcheaza un punct de cotitura pentru ciitorul economic si politic al Cubei.

Economia cubaneza a fost lovita de starea acutala de pandemie, aceasta si-a inchis granitele, pentru turisti, din martie pana in noiembrie 2020. Nici sanctiunile impuse de SUA, fosta administratie a lui Trump, nu au ajutat, restictiile de calatorie fiind interzise. Economia tarii a scazut cu 11% in 2020, a raportat Financial Times, importurile au scazut cu mai mult de 30%, in special cele de trabucuri si tigari de foi. Inca de la redeschiderea aeroporturilor si ridicarea restrictiilor, cazurile de Covid s-au multiplicat de patru ori in Cuba, amenintand eforturile de redresare economica.

Mai nouă Mai veche