Al doilea camion confiscat de la pădurarul Mircea Caunei! Transporta lemn de gater fără acte. Polițiștii au întocmit dosar penal

Polițiștii suceveni i-au dat o nouă lovitură controversatului pădurar Mircea Caunei de la Sucevița, cel care și-a construit o avere uriașă din pădurea pe care o are în pază. După ce i-au confiscat un camion în noiembrie pentru transporturi multiple, polițiștii suceveni i-au mai conficat ieri un camion pentru transport fără acte și au întocmit dosar penal. 

Sâmbătă, 29 ianuarie 2022, la ora 08.15, patrula din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Marginea, pe raza comunei Sucevița, a interceptat în trafic autoutilitara Mercedes Benz Actros care se deplasa pe strada Poiana Mărului și transporta materiale lemnoase, având direcția de deplasare dinspre DN 17A către fondul forestier.

La volan a fost identificat Vasilică M., de 52 de ani, din comuna Marginea, care a prezentat pentru control documentele personale și cele ale autoutilitarei, iar cu privire la cantitatea de material lemnos transportat nu a putut prezenta aviz de însoțire sau alte documente de proveniență.

S-a procedat la interogarea aplicației „Sumal Control”, ocazie cu care s-a constatat că pentru autoutilitara Mercedes Benz Actros nu a fost generat niciun aviz de însoțire materiale lemnoase pentru data de 29 ianuarie 2022.

Autoutilitara a fost condusă la Cantonul Silvic Hașca a Ocolului Silvic Marginea, unde s-a solicitat la fața locului lucrători din cadrul Ocolului Silvic Marginea și lucrători din cadrul Gărzii Forestiere Suceava, în vederea efectuării inventarierii materialului lemnos.

În urma inventarierii materialului lemnos identificat în autoutilitară a rezultat o cantitate totală de 12,539 mc lemn rotund esență rășinoase - bușteni gater, din care specia brad 1,04 mc și 11,499 mc specia molid, valoarea totală a materialului lemnos fiind de 7.322,78 lei, conform carnetelor de inventariere întocmite.

Autoutilitara Mercedes Benz Actros este folosită la transportul de materiale lemnoase și aparține SC CAUNIMARC SRL, cu sediul în comuna Marginea.

În cauză, se constată că au fost încălcate prevederile art. 68 alin. (2^1) din Legea 46/2008 respectiv „Transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoţite de documente specifice de transport, prevăzute la alin. (1) (materialele lemnoase, indiferent de provenieţa lor, se transportă numai însoţite de documente însoţite de transport din care să rezulte cu certitudine legalitatea provenienţei acestora), constituie infracţiune şi se sancţionează cu amendă sau cu închisoare de la 6 luni la un an şi cu confiscarea materialelor lemnoase, care fac obiectul transportului”.

Potrivit art. 68 alin. (2^2) ,,sunt supuse confiscării mijloacele de transport, materialele lemnoase şi orice alte bunuri care au fost folosite, în orice mod, sau destinate sau a fi folosite la săvârşirea infracţiunii prevăzute la alin. (2^1) din Legea 46/2008”.

Cantitatea de material lemnos, respectiv cantitatea totală de 12,539 mc lemn rotund esență rășinoase - bușteni gater, având o valoarea totală de 7.322,78 lei, conform carnetelor de inventariere întocmite, a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Marginea, iar autoutilitara marca Mercedes Benz Actros care aparține SC CAUNIMARC SRL, societate administrată de Liliana Cenușă, soția pădurarului Mircea Caunei din cadrul Ocolului Silvic Marginea, folosită la săvârșirea infracțiunii a fost indisponibilizată și depusă în camera de corpuri delicte IPJ Suceava și s-a procedat la sigilarea acesteia cu sigiliul MAI.

Indisponibilizarea autoutilitarei s-a efectuat în prezența făptuitorului Vasilică M. din comuna Marginea.

În urma documentării întregii activități infracționale, lucrătorii de poliție din cadrul Secției nr. 3 Poliție Rurală Marginea, s-au sesizat din oficiu pentru săvârșirea infracțiunii de „transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoţite de documente specifice de transport”.

Prin ordonanța procurorului din cadrul Parchetului de pe Lângă Judecătoria Rădăuți, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra autoutilitarei Mercedes-Benz Actros, mijloc de transport ce a fost folosit la săvârșirea infracțiunii. Valoarea mijlocului de transport a fost estimată la suma de 20.000 euro.

Valoarea materialului lemnos confiscat este de 7.322,78 lei.

Acesta este al doilea camion confiscat de la firma administrată de soția pădurarului Mircea Caunei, după ce în noiembrie 2021 un alt camion Mercedes Benz Actros a fost confiscat pentru transporturil multiple cu același aviz de însoțire a lemnului. 

Citește mai departe:
Camionul confiscat de la firma administrată de soția pădurarului Mircea Caunei

Niciun comentariu

Un produs Blogger.