IPJ Suceava: Sancțiuni contravenționale și unități economice cu activitate suspendată după controale și verificări ale polițiștilor pentru gestionarea situației pandemice

Având în vedere rata crescută de infectare SarsCov2 din ultimele zile polițiștii și jandarmii au intensificat acțiunile de verificare și control, în special în zonele aglomerate și la nivelul hypermarket-

Zilnic, în această perioadă, pe raza județului acționează, în medie, 200 de polițiști și jandarmi, scopul principal al acțiunilor fiind responsabilizarea cetățenilor și operatorilor economici și monitorizarea respectării măsurilor legale în conformitate cu modificările și restricțiile impuse prin Hotărârea de Guvern nr. 34 din 06.01.2022.

În cadrul controalelor se efectuează verificări cu utilizarea dispozitivelor electronice de verificare a certificatelor verzi Covid.

Totodată, polițiștii și jandarmii informează cetățenii și administratorii de unități comerciale și cu privire la modificările legislative aduse de, implicit cu privire la noile restricții impuse pentru limitarea răspândirii SarsCov2.

Doar în ultima săptămână polițiștii au efectuat 14.073 de verificări ale persoanelor aflate în carantină, izolare sau în cadrul unor acțiuni punctuale. Au fost identificate 82 de persoane care nu au respectat măsurile stabilite prin lege, cele mai multe încălcând măsurile de protecție individuală dar și 7 persoane care nu au respectat măasura carantinei.

Au fost controlate 318 unități economice, pentru verificarea respectării măsurilor de diminuare a impactului riscurilor, în 7 situații fiind identificate cazuri de nerespectare a legislației.

Totodată, au fost verificate 254 de mijloace de transport, 305 restaurante sau unități de alimentație publică și 41 de unități turistice și de cazare.

În această perioadă au fost aplicate 93 de sancțiuni contravenționale în baza Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 în valoare de 40.000 lei.

Au fost dispuse și măsuri complementare de suspendare a activității unor agenți economici în cazurile de încălcare a legii.


La data de 07.01.2022, în jurul orei 23:00, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Solca și Poliției orașului Milișăuți, aflați în serviciu au efectuat un control privind respectarea măsurilor impuse pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 la un restaurant din comuna Arbore jud. Suceava.
Cu ocazia controlului, în interiorul restaurantului au fost identificați mai mulți clienți care serveau la o masă, iar mai multe persoane părăseau incinta localului.
De asemenea, s-a stabilit faptul că administratorul restaurantului, a mai fost sancționat contravențional anterior, întrucât își desfășura activitatea cu publicul în interiorul localului după ora 22.00.
Având în vedere cele constatate, s-a procedat la sancționarea contravențională a administratorului, cu amendă în valoare de 2000 lei, în conformitate cu prev. art. 65 lit.q din Legea 55/2020, iar ca măsură complementară s-a dispus suspendarea activității pe o perioadă de 15 zile, până la data de 21.01.2022 inclusiv.


La data de 05.01.2022, ora 01:20, polițiștii din cadrul Poliţiilor Oraşelor Cajvana şi Milişăuţi s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că într-un spațiude pe raza orașului Cajvana, funcţionează un bar unde nu se respectă măsurile de prevenire Covid 19.
Cu ocazia deplasării la faţa locului s-a constatat că în barul situat la subsolul unui imobil din orașul Cajvana, se afla o angajată a unității economice care servea un număr de aproximativ 10 clienţi fără să se respecte normele de protecție COVID 19.
Activitatea a fost întreruptă de forțele de ordine care au intervenit, iar împotriva administratorului societăţii, s-a luat măsura sancționării contravenționale conform art. 65 lit R din Lg 55/2020, raportat la art.6, pct.12 din Anexa 3 la HG 1242/2021 cu amendă în valoare de 2000 lei, fiind dispusă şi măsura complementară a suspendării activităţii pe o perioadă de 30 de zile, conform art. 66 indice 1, alin. 4-5 din Legea nr. 55/2020.
Totodată, împotriva participanților s-a luat măsura sancționării cu avertisment, polițiștii asigurându-se că aceștia au părăsit sala, ulterior locaţia fiind închisă şi sigilată.


La data de 09.01.2022, în jurul orei 22:30, a fost efectuat un control la barul situat la parterul unei unități hoteliere din municipiului Rădăuți, locație în care au fost depistate circa 50 persoane. Administratorul societății în cauză a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 1000 lei, pentru nerespectarea programului de funcționare 05:00 – 22:00, impus de Lg. 55/2020 coroborată cu HG nr. 34/2022.
Totodată, cu sprijinul echipajelor Jandarmeriei, persoanele aflate în interiorul restaurantului au fost evacuate din local. Locația a fost reverificată în cursul nopții, stabilindu-se faptul că administratorul localului s-a conformat măsurii de sistare a activității barului hotelului, impuse de organele de control.
Având în vedere situația pandemică și modificările legislative, poliţiştii și jandarmii suceveni vor intensifica acţiunile pentru informarea cetățenilor și operatorilor economici, dar și activitățile de verificare și control pentru sancționarea nerespectării legislației în domeniu.


Facem precizarea că începând cu data de 8 ianuarie 2021, s-a instituit obligativitatea purtării măştii de protecție, doar de tip medical, cu 3 pliuri sau FFP2 (N95), astfel încât să acopere gura şi nasul, în toate spațiile publice închise şi deschise.

Recomandăm tuturor cetăţenilor respecte măsurile impuse de autorități pentru prevenirea răspândirii virusului Sars Cov-2, să poarte masca de protecție, să păstreze distanțarea fizică şi să respecte măsurile impuse cu privire la carantină/izolare.
Mai nouă Mai veche