Un alpinist experimentat a murit în masivul Călimani după ce s-a aventurat singur pe un traseu dificil, în condiții de vânt puternic

Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, la ora 13.12, Poliția municipiului Vatra Dornei a fost sesizată prin 112 despre faptul că lângă cabana de la Staţia Meteo Reţitiş din Masivul Călimani a fost găsită decedată o persoană.

Lucrătorii Serviciului Salvamont Mureş care efectuau activităţi specifice în Masivul Călimani au descoperit la o distanţă de aproximativ 200 de metri de Staţia Meteo Reţitiş din Masivul Călimani, spre lacul Iezer, trupul lui Jacint Delezsan, de 34 de ani, din comuna Olari, județul Arad.

Jacint Delezsan (foto) s-a deplasat vineri, 14 ianuarie, singur, cu un autoturism Duster pe raza satului Gura Haitii, comuna Şaru Dornei. Bărbatul a parcat autoturismul pe drumul forestier Haita şi a continuat deplasarea spre Staţia Meteo Reţitiş pe jos. Alpinistul s-a aventurat pe traseul Gura Haitii - Valea Haitii - Staţia Meteo, traseu impracticabil pe jos pe timp de iarnă. 

În jurul orei 17.30, bărbatul a discutat la telefon cu prietena sa, căreia i-a spus că se află în zona Şaua Negoiu. De la acea oră alpinistul nu a mai putut fi contactat.

La 15 ianuarie 2022, ora 11.00, prietena victimei l-a contactat telefonic pe şeful Serviciului Salvamont Suceava, pe care l-a rugat să se intereseze despre situaţia prietenului său, precum şi dacă a reuşit să ajungă la Staţia Meteo. În urma căutărilor efectuate de către salvamontiştii din judeţul Mureş, prezenţi la Staţia Meteo, Jacint Delezsan a fost identificat la o distanţă de circa 200 de metri spre lacul Iezer, având instalate însemnele cadaverice specifice unei persoane îngheţate, fără a prezenta urme de violenţă.

Având în vedere că accesul până la faţa locului dinspre municipiul Vatra Dornei este foarte greu accesibil pe timp de iarnă, inclusiv cu mijloace motorizate, condiţiile meteo extreme, precum şi riscul punerii în primejdie şi a altor persoane, împreună cu procurorul de serviciu şi cu reprezentanţii Salvamont Mureş s-a stabilit ca persoana decedată să fie transportată de către salvamontişti în judeţul Harghita, la morga Spitalului Municipal Topliţa, traseul fiind mai facil prin acel loc. În acest sens s-a luat legătura cu polițiștii din cadrul Poliţiei municipiului Topliţa în vederea examinării cadavrului persoanei decedate, precum şi desfăşurarea altor activităţi procedurale.

Polițiștii continuă cercetările pentru a stabili cu exactitate condițiile în care a survenit decesul.
Mai nouă Mai veche