Armata ucraineană a înregistrat 60 de încălcări ale armistiţiului de către separatişti proruşi în 24 de ore

Armata ucraineană a anunţat vineri că a înregistrat 60 de încălcări ale armistiţiului de către separatişti proruşi în ultimele 24 de ore, un soldat fiind rănit, transmite agenția Reuters.

La rândul lor, rebelii din estul Ucrainei au acuzat forţele guvernamentale că au lansat tiruri de artilerie şi mortiere în trei incidente, vineri, a relatat Interfax, citată de Reuters. Unul din cele trei bombardamente semnalate a vizat satul Petrivske din regiunea Doneţk, la ora 05:30 locală (03:30 GMT), iar celelalte două au avut loc în regiunea Lugansk.

Potrivit armatei ucrainene, separatiştii au deschis focul asupra a peste 10 aşezări, folosind artilerie grea, mortiere şi un tanc.

Şi joi, armata ucraineană şi separatiştii proruşi s-au acuzat reciproc de bombardamente şi escaladarea situaţiei în estul Ucrainei, scena unui conflict armat din 2014, în plină criză între Moscova şi Occident. Forţele ucrainene luptă cu separatiştii proruşi susţinuţi de Moscova în regiunile Doneţk şi Lugansk, conflict soldat deja cu peste 14.000 de morţi şi peste 1,5 milioane de strămutaţi.

Kremlinul şi-a exprimat joi "profunda îngrijorare" faţă de tensionarea situaţiei din Ucraina, în timp ce SUA susţin că Rusia, care a desfăşurat în ultima vreme un important număr de militari şi echipamente la graniţa cu Ucraina, caută pretexte pentru un război.

Marţi, deputaţii din Duma rusă au votat un apel adresat preşedintelui rus Vladimir Putin pentru ca Rusia să recunoască independenţa teritoriilor separatiste proruse din estul Ucrainei.
Mai nouă Mai veche