VIDEO Dacian Cioloș și-a anunțat demisia din funcția de președinte USR

Dacian Cioloş și-a anunţat oficial demisia din funcţia de preşedinte al USR. „Atâta vreme cât nu am avut în Biroul Naţional susţinere pentru acest plan am considerat firesc şi de bun simţ să îmi prezint demisia (...) Credinţa mea e că USR e în continuare o alternativă politică pe scena politică din România, o alternativă la extremism”, afirmă el. Cioloş a precizat că preşedinte interimar va fi Cătălin Drulă, dar şi că el nu va mai candida la funcţia de preşedinte al USR, la Congres.

„Mi-am anunţat astăzi colegii că am decis să demisionez din funcţia de preşedinte al USR, după ce Biroul Naţional a respins planul de revitalizare pe care l-am prezentat şi pentru care am cerut aprobare. (...) Atâta vreme cât nu am avut în Biroul Naţional susţinere pentru acest plan am considerat firesc şi de bun simţ să îmi prezint demisia, pentru că sensul pentru care am candidat la preşedinţia partidului a fost să contribui la modernizarea partidului. Credinţa mea e că USR e în continuare o alternativă politică pe scena politică din România, o alternativă la extremism", a afirmat el.

El a precizat că va rămâne membru al USR.

„Rămân în continuare în partid, un membru de partid şi voi căuta în continuare cu ceilalţi colegi care cred că acest parti pentru a avea un viiror (...) are nevoie de împrospătare, are nevoie de reconectare la societate şi are nevoie de curajul de a-şi recunoaşte limitele pe care trebuie să le depăşeească în perioada următoare. Preşedinte interimar va rămâne Cătălin Drulă până când conducerea USR va decide că organizeze alegeri pentru un nou preşedinte. Cred că ar fi important să înceapă o dezbatere în partid, nu cred că business as usual e în continuare o soluţie pentru USR. Cred că ar trebui începută o dezbatere şi cu privire la modificarea statului", a spus Cioloş.

El i-a îndemnat le membri "să nu plece din partid, să continue să se bată pentru ca acest partid să se modernizeze". 


Cioloş consideră că să se modifice statutul e esenţial pentru partid.

"Şi statutul, şi structurile de conducere ale partidului să fie adaptate vremurilor. USR trebuie să fie adaptat vremurilor pe care le trăim", a afirmat el.

"Cred că dialogul intern care ţine viu un partid, această nelinişte interioară dacă e bine canalizată poate produce cea ce aşteptaţi, un partid care să se bată petnru modernizarea ţării. USR are în faţă o perioadă în care să tragă şi învăţămintele participării la guvernare, ce s-a întâmplat în criza politică de la finalul anului trecut şi să ofere o nouă platformă pentru ceea ce se va întâmpla în 2024", a adăugat Cioloş.

Întrebat dacă va mai candida la Congresul USR pe viitor, el a afirmat: "Nu, nu mai candidez la funcţia de preşedinte. Nu are niciun sens".

"Nu puterile mi-au lipsit, ci încrederea că putem colabora împreună. În USR un om nu va reuşi să concentreze puterea. Fără încrederea sinceră va fi greu să reuşim. Când ai în Biroul Naţional un vot de 14 la 11 e o falie care e greu de depăşit", a punctat el.

Întrebat dacă există riscul unei fisuri în partid, Cioloş a declarat: "Eu sper să nu existe. Am transmis colegilor mesajul că voi rămâne în partid şi că avem multe de făcut în partid. Sper să existe reciprocitate. (...) Pe mine nu mă face funcţia".
Mai nouă Mai veche