Cât a cheltuit România până acum cu refugiații de război

Nicolae Ciuc, premierul României, a declarat că țara noastră va crea un hub umanitar la Suceava, pentru o mai bună gestionare a refugiaților. De asemenea, a precizat că, până acum, România a cheltuit 51 de milioane de lei cu refugiații ucraineni, bani pentru care va începe procesul de decontare.

„România a furnizat circa 51 de milioane de lei pentru refugiații ucraineni. Vom începe procedura de decontare săptămâna viitoare, la Bruxelles”, a declarat Ciucă, într-o conferință de presă.

De asemenea, acesta a precizat noi costuri pentru gestionarea valului de refugiați, după cum urmează:
50 de lei/ persoană, pentru cei care se cazează în spațiile puse la dispoziție de autoritățile statului,
100 lei/ persoană, pentru cei care NU se cazează în spațiile oferite de statul român.

”Putem debloca suma de 208 milioane de lei din fondul de rezervă pentru cei care fug din calea războiului”, a adăugat acesta.

În plus, se abilitează Departamentul pentru Situații de Urgență prin structurile aflate în componență sau coordonare, să întreprindă toate măsurile necesare pentru operaționalizarea unui HUB umanitar prin mecanismul european de protecție civilă sub egida Direcției Generale Protecţie Civilă şi Operaţiuni
Umanitare Europene – DGECHO.

Prin centrul prevăzut urmează a fi gestionate ajutoarele umanitare destinate populației afectate din zonele de conflict din Ucraina.

Art. 2 – (1) Se desemnează Departamentul pentru Situații de Urgență prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, ca autoritate responsabilă în
relația cu DGECHO pentru semnarea acordurilor de grant și înaintarea cererilor de finanțare.

(2) Pentru operaționalizarea HUB-ului prevăzut la art. 1 Departamentul pentru Situații de Urgență prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență
desfășoară toate operațiunile necesare prin mecanismul european de protecție civilă în baza acordurilor cu Comisia Europeană.


Sursa foto: Guvernul României/ Facebook
Mai nouă Mai veche