VIDEO Percheziții, miercuri dimineață, la o firmă din Suceava care ascundea țigări de contrabandă în transporturile de bușteni și cherestea din Ucraina și Rusia

Miercuri, 23 martie 2022, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice - IGPR și IPJ Suceava - Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, împreună cu procurorii de caz din cadrul DIICOT – Structura Centrală, pun în aplicare 13 mandate de percheziție domiciliară, în județele Suceava (11), Constanța (1) şi Arad (1), la domiciliile unor persoane și sediile sociale ale unor societăți comerciale implicate în contrabandă.

De asemenea, vor fi puse în aplicare 11 mandate de aducere, pentru persoanele bănuite și vor fi citați mai mulți martori, în vederea audierii și dispunerii măsurilor care se impun.

În fapt, polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalității Economice au efectuat cercetări în două dosare penale înregistrate la nivelul DIICOT – Structura Centrală, cu privire la activitățile infracționale desfășurate de două grupări infracționale constituite în județul Suceava.

Astfel, prima grupare infracțională ar fi fost constituită în jurul a doi funcționari din cadrul unei instituții, la care ar fi aderat și alți 2 bărbați, din județul Suceava.

În perioada 2020-2022, gruparea ar fi introdus pe piața din România, în mod ilegal, aproximativ 450.000 de țigarete de proveniență Ucraina.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat prin activitatea infracțională a acestei grupări este de 292.500 de lei, reprezentând taxele datorate bugetului general consolidat.

Cea de-a doua grupare infracțională cercetată are caracter transnațional, fiind formată din 5 cetățeni români și 4 cetățeni ucraineni, care ar fi creat un circuit infracțional, prin intermediul unei societăți din județul Suceava, în numele căreia, în perioada 2019-2020, ar fi fost efectuate importuri de material lemnos și cherestea, din Federația Rusă și Ucraina, în care ar fi fost disimulate cantități importante de țigarete, provenite din contrabandă, din spațiul extra-comunitar.

În această cauză, au fost indisponibilizate, pe teritoriul României, aproximativ 6.000.000 de țigarete, iar, pe teritoriul Poloniei, aproximativ 3.000.000 de țigarete.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat prin activitatea infracțională prezentată anterior depășește 4.000.000 de lei, reprezentând taxele datorate bugetului general consolidat.

Echipele participante la operațiune sunt constituite din polițiști din cadrul IGPR - Direcţia de Investigare a Criminalității Economice, precum și din cadrul IPJ Suceava - Serviciul de Investigare a Criminalității Economice și Serviciul Criminalistic, IPJ Constanța -Serviciul de Investigare a Criminalității Economice și IPJ Arad - Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, acțiunea beneficiind de sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei – Vlad Țepeș.

Polițiștii au beneficiat în cauză și de suportul lucrătorilor din cadrul Autorității Vamale Române.

Activitățile s-au desfășurat cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale – IGPR.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.