Numărul turiștilor din Suceava a scăzut foarte mult din cauza războiului, susține Traian Bădulescu, purtător de cuvânt al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism

Purtătorul de cuvânt al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Traian Bădulescu, a declarat, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre vacanța de 1 Mai pe litoral, că s-ar putea să depășim anul 2019, la numărul de turiști, pentru că după doi ani avem cluburile și terasele deschise. El a precizat că în prezent sunt minim 30.000 de turiști pe litoral, dar s-ar putea să fie peste 40.000, pentru că tinerii încă fac rezervări pe ultima sută de metri. Maramureș și Bucovina au fost zone care au avut scăderi mari, la capitolul rezervări, din cauza războiului, a menționat Bădulescu.

„Cantitativ, cei mai mulți români au mers în țară, două treimi dintre români își petrec sărbătrorile în țară dar mulți români au preferat și alte destinații, apropiate de țara noastră. De Paște, majoritatea românilor prefer destinații creștin-ortodoxe, am avut litoralul bulgăresc, unde au fost mii de români și Grecia. Gradul de ocupare a fost mai mare cam cu 30% față de anul precendent, de 2020 nu putem vorbi, pentru că a fost lockdown total. Suntem undeva la 70%, la 60% față de 2019, ultimul an normal antipandemie”, a spus acesta.

Traian Bădulescu a precizat că litoralul s-ar putea să ofere suprize plăcute de 1 Mai.

„S-ar putem, vom trage linia după, însă am putea să depășim anul 2019, pentru că după doi ani avem cluburile și terasele deschise și festivaluri în Mamaia și Constanța. Tineri își rezervă pe ultima sută de metri, rezervările curg și mâine, și poimâine. În rest, suntem cam la 70% față de ultimul an normal, 2019, pentru că rezervările au mers bine primele două luni și după izbucnirea conflictului din Ucraina, rezervările au scăzut foarte mult”, a arătat Bădulescu.

El a mai spus că nu contează vremea de 1 Mai, pentru că tinerii sunt dornici de petreceri, de evenimente, iar cluburile sunt deschise nonstop.

„Aș paria, deocamdată, potrivit operatorilor, agenții de turism, că avem minim 30.000 de turiști pe litoral, s-ar putea să fie peste 40.000, încă se fac rezervări. În 2019 au fost între 30.000 și 40.000. S-ar putea să fie depășit acest număr sau la același nivel”, a arătat el.

Maramureș și Bucovina au fost zone care au avut scăderi mari de rezervări, din cauza conflictului din Ucraina, a mai arătat Bădulescu, precizând că ucrainenii au fost primiți bine și s-au simțit în siguranță. „Avem zeci de angajați ucraineni în turism. Au fost primiți foarte bine de oamenii din turism”, a ținut să precizeze el.

Despre destinațiile exotice, Traian Bădulescu a afirmat că românii merg mult în Egipt, ca destinație caldă, pentru că, pentru un cuplu, camera poate ajunge la 1.000 de euro, 2.000 de euro, pentru un resort de cinci stele, cu tot cu avion.

„Sunt turiști care solicită și circuite, croaziere pe Nil, sunt sute de români pe săptămână care aleg asta. Avem mulți români care doresc și turismul cultural, temple. Sunt turiști care merg în Dubai”, a mai afirmat Bădulescu, precizând că pachetele exotice, care se cumpără până la sfârșitul lunii mai, pentru că apoi este foarte cald, includ 10 zile, și vizează destinații precum Zanzibar, Maldive, Republica Dominicană, Tailanda sau Bali.
Mai nouă Mai veche