Prețuri mai mari și rezervări mai puține de Paști în județul Suceava

Zonele rurale din Maramureş şi Bucovina sunt preferate de turişti pentru petrecerea Sărbătorilor Pascale, pentru că îşi păstrează tradiţiile şi autenticitatea, chiar şi în aceste vremuri agitate şi dificile, însă anul acesta războiul din Ucraina a dat peste cap planurile de vacanţă ale românilor.

După doi ani de restricţii impuse de pandemia Covid-19, românii nu se pot bucura pe deplin nici anul acesta de cea mai importantă sărbătoare creştină, întrucât războiul din Ucraina nu le oferă siguranţa şi liniştea pe care o regăseau în aceste zone în anii trecuţi, evitând să facă rezervări pentru vacanţa de Paşte din cauza apropierii de zona conflictului.

Pe de altă parte, preţurile crescute la energie electrică, gaze, lemne, dar şi la carburanţi au scumpit inevitabil vacanţele, iar românii au devenit mai chibzuiţi cu resursele lor.

Maria Stoian, preşedintele fondator al Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural din România (ANTREC), spune că rezervările pentru Paşte în pensiunile agroturistice din Maramureş sunt undeva la 50% faţă de 2021, în timp ce în Bucovina au depăşit 60-70%, turiştii fiind în continuare destul de precauţi.

„Cererea în Bucovina şi Maramureş, zone tradiţionale pentru petrecerea Sărbătorilor Pascale, este mult mai scăzută în acest an din cauza crizei din Ucraina, fiind zone mai apropiate de graniţă şi de zona războiului. Până în prezent, în Maramureş estimăm gradul de rezervare cam la jumătate faţă de anul trecut, dar consider că va mai creşte puţin dacă şi vremea va fi mai bună. Pe de altă parte, nici nu am auzit ca pensiunile să scadă tarifele pentru atragerea turiştilor, mai ales că au avut facturi foarte mari la energie şi gaze. Totul este mai scump. În luna martie, multe pensiuni nu au primit turişti, pentru că facturile la gaze au fost foarte mari şi nici nu puteau să mărească prea mult tarifele. În schimb, în Bucovina - o zonă cu multe mănăstiri - gradul de rezervare este ceva mai mare, cam 60-70% în momentul de faţă. Mulţi dintre reprezentanţii pensiunilor cu care am vorbit spuneau că nici nu prea au sunat telefoanele pentru rezervări. Într-adevăr, nu orice telefon se finalizează cu o rezervare, dar nu au fost la fel de multe ca înainte pe aceste zone tradiţionale”, a declarat Maria Stoian, citată de Agerpres.

Ea a precizat că turiştii care aleg să petreacă Paştele în Bucovina preferă să asiste şi chiar să se iniţieze în încondeiatul ouălor şi la pregătitul coşului de Paşte pentru sfinţirea bucatelor, în timp ce în Maramureş participă la pregătitul bucatelor tradiţionale şi la vopsirea ouălor cu culori vegetale.

„Turiştii în Bucovina preferă încondeiatul ouălor. Chiar în weekend-ul care s-a încheiat a fost Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate de la Ciocăneşti (Suceava). Acesta este un festival care se adresează mai mult localnicilor, dar care încearcă să-i atragă şi pe tineri, mai ales că aici este şi un muzeu al ouălor încondeiate. Aceste activităţi sunt oferite turiştilor şi în vacanţa de Paşte. De asemenea, în Bucovina rămâne tradiţia coşului de Paste. Aşa cum este împodobitul bradului, aşa este şi aici pregătitul coşului cu care se merge la biserică pentru sfinţirea bucatelor. Şi în Maramureş există această tradiţie a pregătitului coşului de Paşte, dar aici turiştilor le place să vadă şi cum se face pâinea sau cozonacul în cuptor cu foc de lemne sau să participe la vopsirea ouălor cu culori vegetale”, a precizat preşedintele ANTREC.

În ceea ce priveşte tarifele pensiunilor agroturistice pentru perioada Paştelui, Maria Stoian susţine că în Bucovina turiştii pot alege dintr-o gamă mult mai mare de oferte, şi pentru că sunt mult mai multe decât în Maramureş, acestea fiind chiar pentru toate buzunarele.

Astfel, în Bucovina, într-o pensiune din comuna Vatra Moldoviţei, un pachet complet de 4 nopţi cazare, în perioada 22-26 aprilie 2022, cu demipensiune, poate fi achiziţionat cu 1.800 de lei de persoană. Acesta include şi o masă festivă de Paşte, cu bucate sfinţite, participarea la Slujba de Înviere la Biserica Frumosu sau Mănăstirea Moldoviţa, foc de tabără şi accesul la SPA şi biliard. Pentru copiii până în 6 ani este gratuit, iar pentru cei între 6 şi 14 ani se plăteşte 40% din preţul unui pachet de adult.

Pentru cei care aleg să petreacă Paştele în Maramureş, un sejur de 3 nopţi, în perioada 22 - 25 aprilie 2022, la o pensiune din localitatea Dăneşti, poate fi achiziţionat la un preţ de 1.350 de lei/persoană în regim de demipensiune inclusiv prânzul festiv din ziua de Paşte. Copiii până la 6 ani beneficiază de gratuitate, iar cei între peste 6 şi 14 ani au 50% reducere şi se oferă pat suplimentar.

În zona Neamţului, gazdele unei pensiuni amplasată în apropierea renumitelor mănăstiri ale judeţului Neamţ au pregătit un pachet de 3 nopţi cu posibilitate de alegere a sejurului 22/23 aprilie - 25/26 aprilie la un preţ de 1.300 de lei/persoană all-inclusive. Sejurul include şi masa festivă cu bucate tradiţionale şi berbecuţ la proţap în prima zi de Paşte. Mănăstirea Neamţ se află la doar 1 km distanţă pentru cei care doresc să participe la slujba Învierii Domnului. Copiii între 8 şi 14 ani plătesc 50%, iar până în 8 ani este gratuit.
Mai nouă Mai veche