Producătorul de pavele Symmetrica învesteşte 10 mil. euro în retehnologizarea fabricii din Verești: „Cererea depăşeşte de multe ori capacitatea de producţie, astfel că această investiţie a devenit o necesitate”

Symmetrica, principalul producător din piaţa locală de pavele şi borduri vibropresate, anunţă investiţii de 10 milioane de euro în retehnologizarea completă a fabricii din Vereşti, Suceava, prima unitate de producţie a companiei, inaugurată în urmă cu 23 de ani.

„Unitatea de producţie de la Vereşti a fost prima noastră fabrică, iar după inaugurarea sa, în 1999, a trecut prin mai multe modernizări de-a lungul ultimilor ani. Totuşi, după 23 de ani de funcţionare şi în contextul actual al pieţei de profil, am luat decizia de a investi major şi de a schimba complet liniile de producţie”, spune Sebastian Bobu, director executiv al Symmetrica.

El precizează că fabrica din Suceava opera, până în acest moment, prin două linii de producţie – una de capacitate mare şi una medie, iar odată cu finalizarea lucrărilor de retehnologizare, cele două linii vor fi complet înlocuite cu alte două de capacitate superioară, fiind realizate, în acelaşi timp, şi reabilitări şi modernizări ale halelor şi zonei de birouri.

„Decizia de a realiza această investiţie a venit în contextul în care piaţa din zona de Nord-Est a ţării s-a maturizat în ultimii ani şi este tot mai interesată de produse de calitate foarte ridicată şi cu impact arhitectural puternic. De asemenea, am observat că cererea depăşea de multe ori capacitatea de producţie locală şi această investiţie a devenit o necesitate”, adaugă Sebastian Bobu.

Astfel, noile linii de producţie instalate în fabrica din Vereşti vor asigura o capacitate de producţie mai mare cu aproape 50% comparativ cu cele vechi. De asemenea, acestea încorporează o tehnologie de ultimă generaţie ce va avea un impact major în creşterea productivităţii.

Lucrările de retehnologizarea realizate în fabrica Symmetrica de la Vereşti vor impacta, de asemenea, şi capacitatea de producţie totală a companiei. De altfel, această unitate de producţie va deservi în special zona de Nord-Est (Moldova), însă produsele realizate aici vor ajunge şi în alte zone ale ţării.

Recent, compania a pus în funcţiune cea de-a opta fabrică din portofoliu, la Solca (Suceava), în urma unei investiţii de 2 milioane de euro. Aceasta este dedicată producerii elementelor pentru sisteme de canalizare.

Totodată, începând cu jumătatea anului trecut, compania a alocat fonduri de 9 milioane de euro pentru extinderea cu noi linii de producţie dedicate fabricării de elemente pentru sisteme de canalizare pentru cinci dintre cele şapte unităţi pe care le deţine.

Piaţa locală de pavele a ajuns în 2020 la o valoare de circa 160 de milioane de euro, după o creştere de 14%, potrivit estimărilor Symmetrica. Compania, deţinută de familia Stanciu, preconiza, în vara anului trecut, că acest sector ar ajunge să valoreze 165 mil. euro la finalul lui 2021, avansul fiind de numai 3%, deoarece piaţa este puternic afectată de creşterile de preţuri ale materiei prime şi ale energiei.

Piaţa are mai mulţi jucători locali, dar şi câţiva cu acţionariat străin. Printre companiile deţinute de antreprenori locali se regăseşte, alături de Symmetrica şi Elis Pavaje din Alba (familia Goţa). Concurenţi sunt şi alte companii locale mai mici sau grupuri internaţionale. Symmetrica este o companie românească înfiinţată în 1994 de Florentina-Mihaela Stanciu (40% din acţiuni) şi Florin-Cristinel Stanciu (60% din acţiuni).
Mai nouă Mai veche