Buletin de presă, 8 mai 2022 - IPJ Suceava

Ordin provizoriu de protecție emis de polițiști

La 07.05.2022, orele 10.00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Rădăuți au fost sesizați de către de 48 ani despre faptul că a fost amenințată de către un bărbat de 47 ani.
În urma discuțiilor purtate s-a stabilit faptul că de aproximativ un an de zile, femeia locuiește separat de soțul ei, de 47 ani, iar recent s-a hotărât să divorțeze de acesta, înaintând documentația specifică către instanța de judecată. De la aflarea acestei vești, bărbatul de 47 de ani a purtat mai multe discuții cu femeia de 48 de ani, ocazie cu care i-a adresat acesteia amenințări și expresii jignitoare, creîndu-i femeii o stare de temere.
În baza răspunsurilor date de către victima de 48 de ani, s-a completat formularul de evaluare a riscului reieșind faptul că există un risc iminent în ceea ce privește siguranța ei și se impune emiterea unui ordin de protecție provizoriu, aspect cu care femeia a fost de acord.
S-a emis ordin de protecție provizoriu față de bărbatul de 47 de ani începând cu data de 07.05.2022, până la data de 12.05.2022.
În cauză s-a întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ” amenințare ” faptă prev. şi ped. de art.206, alin.1, din Codul Penal, dosar ce va fi soluţionat procedural de lucrătorii Compartimentului Proximitate.


Dosar penal, permis suspendat și sancțiuni contravenționale în valoare de aproape 3000 lei aplicate unui șofer după o urmărire în trafic

La 07.05.2022, orele 21:02, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Suceava – IPJ Suceava, în timp ce aflau în exercitarea atribuțiunilor de serviciu, pe Drumul Național 2, în afara localității Dărmănești, județul Suceava, cu autospeciala de poliție dotată cu aparat radar, au fost depășiți în viteză de un autoturism în zona de acțiune a indicatorului depășire interzisă, cu încălcarea marcajului longitudinal simplu continuu.
Având în vedere manevra de depășire neregulamentară, prin punerea în funcțiune a semnalelor acustice și luminoase ale autospecialei de poliție, s-a încercat oprirea autoturismului, moment în care conducătorul auto a mărit viteza de deplasare, încercând să se sustragă controlului.
Autoturismul a fost urmărit pe Drumul Național 2, direcția către mun. Suceava, cu semnalele acustice și luminoase, însă conducătorul auto a refuzat în repetate rânduri să respecte indicațiile și dispozițiile polițiștilor în vederea opririi și supunerii controlului, cel în cauză continuându-și deplasarea.
Conducătorul autoturismului s-a deplasat atât în interiorul localității Pătrăuți cât și în afara municipiului Suceava cu o viteză de 135 km/h, pe un sector de drum în care limita de viteză era de 70 km/h.
La intersecția dintre Drumul Național 2 cu Varianta Ocolitoare 2P a municipiului Suceava s-a reușit blocarea autoturismului, acesta fiind forțat să oprească pe partea dreaptă, în afara părții carosabile.
La volanul autoturismului a fost legitimat conducătorul auto în vârstă de 53 ani, cu domiciliul în municipiul Suceava, județul Suceava.
Având în vedere faptul că șoferul emana halenă alcoolică, i-a fost solicitat să sufle în aparatul etilotest din dotarea Serviciului Rutier Suceava, însă acesta nu a respectat indicațiile agenților de poliție și după mai multe încercări, în care aparatul a dat eroare, a declarat că nu dorește să mai sufle în aparatul etilotest însă dorește să fie condus Spitalul Județean „Sf. Ioan cel Nou”, Suceava, secţia U.P.U., în vederea recoltării de mostre biologice de sânge.
Având în vedere acest lucru șoferul a fost condus la Spitalul Județean „Sf. Ioan cel Nou”, Suceava, secţia U.P.U., unde, i-au fost prelevate două mostre biologice de sânge necesare în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
Șoferul a fost sancţionat contravenţional conform art. 120 alin. 1 lit. H și I din H.G. 1391/2006 pentru nerespectarea prevederilor art. 101 alin. 1 lit. g din O.U.G. 195/2002 cu amendă în cuantum de 725 lei, întrucât a efectuat manevra de depășire neregulamentară, iar ca măsură complementară s-a dispus reţinerea permisului de conducere conform art. 111 alin. 1 lit. C din O.U.G. 195/2002.
Totodată, cel în cauză a fost sancționat contravențional conform art. 121 alin. 1 din H.G. 1391/2006 pentru nerespectarea prevederilor art. 102 alin. 3 lit. e din O.U.G. 195/2002 cu amendă în cuantum de 1.450 lei, întrucât a fost filmat și înregistrat de aparatul radar, montat pe autospeciala de poliție circulând cu viteza de 135 km/h pe un sector de drum cu limitare de 70 km./h și cu amendă în valoare de 725 lei conform art. 31 lit. A din O.U.G. 195/2002 pentru nerespectarea prevederilor art. 100 alin. 3 lit F din O.U.G. 195/2002 întrucât nu a respectat indicațiile și dispozițiile polițistului rutier.
Cercetările sunt continuate de lucrători din cadrul Serviciului Rutier – IPJ Suceava, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „conducerea pe drumurile publice a unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice sau a altor substanţe” faptă prev. şi ped. de art. 336 alin.1 Cod penal.


Material lemnos confiscat de polițiști

La 07.05.2022, orele 16.30, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Nr. 15 Vatra Dornei, desfășurând activități în cadrul acțiunii ,,Scutul Pădurii” au oprit pe raza com. Cârlibaba – DN18, o autoutilitară ce era condusă de un bărbat din orașul Borșa, jud. Maramureș.
S-a procedat la verificarea autoutilitarei constatând că bărbatul efectua un transport de material lemnos, specia molid, pentru care deținea documente de proveniență pentru cantitatea de 6,78 m.c. și avizul pentru cantitatea de 2,96 m.c.
Întrucât existau diferențe intre numărul de piese transportate și cele menționate în cele două avize de însoțire, s-a procedat la conducerea autoutilitare la sediul Ocolului Silvic Cârlibaba, unde lucrătorii silvici, au inventariat materialul lemnos, fiind constatat faptul că în realitate autoutilitara era încărcată cu cantitatea totală de 16,74 mc lemn rotund lucru specia molid, existând o diferență de 7 m.c între cantitatea de material lemnos declarată și cea transportată.
S-a procedat la sancționarea contravențională conform art. 19, alin. 2, lit. b), pct.1 din Legea 171/2010, și art.19 alin.2 indice 2 lit. a) din Legea 171/2010, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea cantității de 7 mc lemn rotund rășinoase în valoare de 1.550 lei care a fost predată în custodia lucrătorilor silvici din cadrul Ocolului Silvic Cârlibaba.


Dosare penale la regimul rutier întocmite de polițiști

La 07.05.2022, ora 10:25, polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Gălănești, fiind programați în serviciul de patrulare, pe DN 2H, de pe raza com. Gălănești, jud. Suceava, au efectuat semnale regulamentare de oprire unui autoturism ce se deplasa pe direcția com. Vicovu de Jos- mun. Rădăuți, jud. Suceava.
Lucrătorii de poliţie au identificat la volanul autovehiculului pe un bărbat în vârstă de 70 ani.
Din verificările efectuate în bazele de date, polițiștii au constatat faptul că bărbatul figurează cu permisul de conducere reținut.
De asemenea, în urma verificării autoturismului s-a constatat faptul că acesta nu figurează cu poliță RCA valabilă la momentul verificării, motiv pentru care proprietarul autoturismului a fost sancționat contravențional, iar plăcuțele cu numărul de înmatriculare și certificatul de înmatriculare au fost ridicate, eliberându-se o dovadă fără drept de conducere.
În cauză urmează a se efectua cercetări cu privire la infracțiunea de: ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, faptă prev. și pedepsită de art. 335 alin.2 Cod Penal.


La 07.05.2022, ora 16.30, lucrătorii Secției 13 Poliție Rurală Bălcăuți, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe D. J. nr. 291 A în centrul localității Zamostea, jud. Suceava, au oprit pentru control un autoturism, care circula din direcția Zamostea către localitatea Corpaci, la volanul căruia, se afla un bărbat de 35 ani din com. Zamostea.
Având în vedere desfășurarea acțiunii pe linia identificării conducătorilor auto sub influența băuturilor alcoolice, s-a procedat la testarea acestuia cu aparatul etilotest, rezultând o valoare de 0,53 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Șoferul a fost condus la Spitalul de Boli Cronice Siret unde i s-au prelevat mostre biologice în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei din sânge.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunii de „Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, faptă prev. și ped. de art. 336 alin. 1 din Codul Penal.


În ziua de 07.05.2022, ora 1705, echipajul de poliţie rutieră din cadrul Compartimentului Rutier Gura Humorului, în timp ce executa activităţi specifice în cadrul unei acţiuni pentru depistarea în trafic a conducătorilor auto care încalcă regimul legal de viteză şi a normelor care reglementează depăşirea, pe D.J. 177A, în loc. Doroteia, oraş Frasin, jud. Suceava, au oprit pentru control un autoturism care circula din direcţia Stulpicani, către Frasin şi care a efectuat o depăşire neregulamentară pe trecerea pentru pietoni, semnalizată corespunzător cu marcaje şi indicatoare rutiere, din satul Doroteia.
Cu ocazia controlului, la volanul autoturismului cu datele de mai sus a fost identificat un bărbat de 47 ani, din com. Comăneşti, sat. Humoreni, jud. Suceava.
Solicitându-i-se să prezinte documentele sale şi ale autoturismului, conducătorul auto a înmânat cartea de identitate, certificatul de înmatriculare şi poliţa de asigurare obligatorie R.C.A., precum şi un permis de conducere categoriile „A1, A,B1,B”C1,C, care prezenta însă suspiciuni cu privire la autenticitate.
Din acest motiv s-a procedat la efectuarea de verificări în bazele de date, ocazie cu care s-a constatat faptul că cel în cauză nu figurează ca deţinător de permis de conducere pentru niciun fel de categorie de vehicule
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Cercetările vor fi continuate de lucrătorii Compartimentului Rutier din cadrul Poliţiei Oraşului Gura Humorului sub aspectul comiterii infracţiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals fapte prev. şi ped. de art. 335 alin. 1 din C.P., art. 320 din C.P., art. 323 din C.P.


La data de 07.05.2022, orele 21:32, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Dărmănești, în timp ce efectuau controlul traficului rutier în cadrul planului propriu de acțiune pe linia diminuării riscului rutier și a fenomenului infracțional, au oprit pentru control pe raza localității Călinești Enache, com. Dărmănești, jud. Suceava, pe DJ 209D, un autoturism la volanul căruia se afla un bărbat de 24 ani domiciliat în com. Dărmănești, jud. Suceava.
În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,50 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care a fost condus la UPU Suceava în vederea recoltării de probe biologice pentru stabilirea cu exactitate a alcoolemiei.
În cauză a fost întocmit dosar penal cu nr. sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere unui vehicul sub influența alcoolului, faptă prev. și ped. de art. 336, alin. (1), din Codul Penal, urmând a fi soluționat procedural de către polițiștii din cadrul S.P.R. 5 Dărmănești.


La 08.05.2022, ora 01:00, polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Gălănești, fiind programați în serviciul de patrulare, au oprit autoturismul condus de un bărbat de 36 ani din oraș. Vicovu de Sus, care a înmânat lucrătorilor de poliţie cartea de identitate, permisul de conducere și certificatul autoturismului. Fiind întrebat despre polița RCA obligatorie și inspecția tehnică periodică acesta, acesta a relatat verbal faptul că nu le are asupra sa.
Întrucât emana halenă alcoolică, conducătorului autoturismului i s-a solicitat testarea cu aparatul etilotest, însă acesta a refuzat să fie testat, motiv pentru care a fost condus la Spitalul Municipal Rădăuţi pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. La Spitalul Municipal Rădăuți, în prezența medicului de gardă, șoferul a refuzat să îi fie prelevate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
Bărbatul de 36 de ani a fost sancționat contravențional conform OUG 195/2002 cu privire la faptul că autoturismul condus nu avea polița RCA obligatorie valabilă și inspecția tehnică periodică.
În cauză urmează a se efectua cercetări cu privire la infracțiunea de: ”refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice” - faptă prev. și pedepsită de art. 337 din Codul Penal.


Evenimente rutiere cercetate de polițiști

La data de 07.05.2022, în jurul orei 08:35, un bărbat de 26 ani, în timp ce conducea autoturismul pe D.N 2E, pe raza satului Rădășeni, com. Rădășeni, jud. Suceava, pe relația Spătărești-Cornu Luncii, l-a acroșat cu oglinda dreapta pe un minor de 11 ani, care s-a angajat în traversarea drumului prin loc nemarcat și nesemnalizat cu trecere pentru pietoni.
În urma producerii accidentului a rezultat vătămarea corporală a minorului.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat, iar la Spitalul Municipal Falticeni s-au recoltat probe de sânge.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracțiunii de „vătămare corporală din culpă”, faptă prev. şi ped. de art. 196 alin 2 și 3 din Codul Penal.


La 07.05.2022, ora 21.44, patrula din cadrul SPR 1 Vadu Moldovei a fost sesizată prin SNUAU 112 cu privire la faptul că o persoană este căzută de pe scuter în satul Forăști.
Pe DJ. 208 F, în satul Forăști, pe sensul de mers către Manolea-Forăști, pe partea carosabilă, a fost identificat motoscuterul, iar lângă acesta a fost găsit căzut un bărbat de 27 ani din Com./sat Forăști, jud. Suceava. Acesta a fost preluat de un echipaj medical și transportat la Spitalul Mun. Fălticeni pentru investigații medicale.
Fiind verificat în bazele de date, s-a cosntatat că bărbatul de 27 de ani figurează ca posesor de permis de conducere pentru categoriile AM, B1, B, având însă dreptul de a conduce suspendat.
Totodată, din verificări s-a constatat că la data de 07.05.2022, în jurul orei 21.40, bărbatul de 27 ani din com. Forăști, a condus mopedul pe DJ208E în afara loc. Forăști, având direcția de mers Țolești spre Oniceni, a pierdut controlul asupra direcției de mers, s-a dezechilibrat și a căzut pe carosabil, rezultând vătămarea corporală acestuia.
Conducătorul mopedului nu a putut fi testat cu aparatul etilotest datorită leziunilor suferite, însă i-au fost recoltate probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de: ,,vătămare corporală din culpă” prev. de art. 196 alin. 2 si 3 din C.P. și „conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată” prev. de art. 335 al. 2 din C.P.
Mai nouă Mai veche