Iulius Mall, lipsă de respect față de o mare sportivă a Sucevei! Triplă campioană olimpică și cetățean de onoare al Sucevei, Liliana Gafencu a fost „uitată” de organizatorii expoziției despre marii campioni olimpici

Liliana Gafencu (46 de ani), campioană olimpică la canotaj, nu a fost inclusă într-o serie de fotografii reprezentative despre olimpismul românesc în ciuda faptului că aceasta a avut loc în județul natal Suceava.

Între 29 aprilie și 10 mai, la Iulius Mall Suceava a avut loc o expoziție dedicată marilor campioni olimpici.

Dintre nenumăratele fotografii niciuna n-o înfățișează pe cunoscuta canotoare.

Liliana Gafencu s-a dus la shopping cu familia și, curioasă, a vrut să afle despre ce e vorba. Deși erau multe dintre colegele ei din canotaj, plus alte discipline, numele și poza ei nu se regăsea nicăieri.

„Nu știam de această expoziție, eu sunt din această zonă. M-am trezit în Iulius Mall la cumpărături și am dat aceste planșe. Ceea ce am văzut a fost că erau prezentate campioanele olimpice din acest județ și nu și eu, deși sunt cetățean de onoare a Sucevei.

M-a întristat! E vorba de respectarea valorilor. Înțeleg că sunt mai mulți sportivi care nu se regăsesc pe acele panouri”
, a declarat Liliana Gafencu pentru ProSport.

Cine este Liliana Gafencu?

Liliana Gafencu-Neagu este triplă campioană olimpică la canotaj (1996, 2000 și 2004) și dublă campioană mondială la seniori (1997 și 1998). În perioada 13 septembrie 2017 – 7 februarie 2018, tripla campioană olimpică a condus CS Dinamo București, din postura de împuternicit președinte.

Expoziția, ajunsă la ediția a doua, a prezentat zeci de obiecte, cu autografele sportivilor, imagini și articole de arhivă care ilustrează istoria sporturilor olimpice din România.

Ce nume din sport s-au regăsit pe fotografiile de la expoziție?

Printre cele mai interesante exponate s-au numărat costume oficiale de participare la Jocurile Olimpice, medalii și recuzită de antrenament ale campionilor Marian Oprea, Larisa Iordache, Marius Urzică, Ionela Târlea, Alina Dumitru, Ancuța Bodnar, Maria Olaru, Lavinia Miloșovici, Loredana Dinu, Monica Roşu, Nicoleta Grasu, Gheorghe Berceanu, Ion Țiriac, Laura Ilie, Maricica Puică și mulți alții.

Au fost prezentate în expoziție impresionantele echipamente oficiale de competiții la campionate și olimpiade de bob, sanie, skeleton, kaiac și canoe, scrimă, tir, hochei pe gheață, călărie, lupte, atletism, patinaj de viteză.

Evenimentul fost un proiect inițiat și organizat ca design expozițional de Asociația ESCU și Muzeul Sportului, ultimul fiind în ograda Ministerului Sportului condus de Carol Eduard Novak.
Iulius Mall Suceava a trimis un drept la replică în care susține că Liliana Gafnecu ar fi menționată de pe trei dintre cele 15 panouri expoziționale.

„Campionii care apar cu poze în selecţia de pe fiecare panou în parte dedicat unui sport anume sunt cei de la care am primit şi avem exponate în eveniment; cu toate acestea, sunt menţionaţi în restul panourilor, în proporţie covârşitoare, aproape toţi marii sportivi olimpici ai ţării noastre şi nu numai, fiind prezente şi alte sporturi”, a transmis Iulius Mall Suceava. 
Mai nouă Mai veche