Ministerul Sănătății a anunțat că pacienta suspectă de variolă de la Rădăuți are doar vărsat de vânt

Pacienta internată cu suspiciune de variolă în Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Municipal Rădăuți ar avea doar vărsat de vânt, susține Ministerul Sănătății. 

Urmare a informațiilor apărute în mediul online cu privire la un posibil caz de variolă la Spitalul Municipal din Rădăuți, județul Suceava, precizăm următoarele:

Cazul de la Rădăuți este din punct de vedere clinic și epidemiologic al unei paciente de 49 de ani cu varicelă, infectată după contactul cu copii, membri de familie, care au avut această boală, conform șefului secției de boli infecțioase de la spitalul din localitate, dr. Angelica Popescu
”, informează Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă. 

Reacția Ministerului Sănătății vine după ce medicul infecționist Andi Radu Agroșoaie de la Spitalul municipal Rădăuți a publicat pe Facebook mai multe fotografii însoțite de mesajul „Suspiciune de VARIOLĂ”. În imagini apare o pacientă cu numeroase bube la nivelul feței. 

Conform OMS, variola maimuței nu se răspândește cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat. Virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale.

„Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat și prelungit cu o persoană care are variola maimuței. Nu există elemente care să sugereze în vreun fel posibilitatea infectării pacientei din Rădăuți cu virusul variolei maimuței”, mai precizează Ministerul Sănătății.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, mai multe țări europene au raportat cazuri confirmate sau probabile de variola maimutei (monkeypox), de la începutul lunii mai. OMS notează că NU este un lucru obișnuit deoarece, cu o singură excepție, persoanele îmbolnăvite nu au călătorit într-o zonă endemică.
Mai nouă Mai veche