Spitalul județean Suceava a cumpărat un aparat T2 Dx pentru diagnosticarea septicemiilor

Folosirea metodelor moleculare in diagnosticul septicemiei la Spitalul Judetean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava a devenit realitate. Spitalul s-a dotat cu un aparat T2 Dx.

Prin tehnicile de microbiologie clasica rezultatul de hemocultura pozitiva este generat la 15 ore de la prelevarea probei, iar identificarea si testarea sensibilitatii la antibiotice necesita in total 72 de ore. In acest interval terapia cu antibiotice este initiata empiric, conform ghidurilor in vigoare si profilului local de sensibilitate a tulpinilor izolate la antibiotice. Intarzierea in initierea corecta a antibioterapiei in sepsis duce la esec terapeutic. Identificarea rapida a microorganismului este esentiala pentru initierea antibioterapiei tintite si eficiente la pacientii cu infectii severe, iar pe primul loc se afla septicemia.

Analizorul T2 Dx transfera tehnicile de biologie moleculara din laborator la patul bolnavului. Sistemul utilizeaza tehnologia rezonantei magnetice, care masoara modul in care moleculele de apa interactioneaza in prezenta campului magnetic, realizeaza detectia non optica si elimina astfel necesitatea purificarii probei. Rezultatul nu este influentat de inceperea tratamentului antimicrobian. Permite detectarea simultana, din proba de sange integral a urmatoarelor specii bacteriene: Acinetobacter baumannii, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus si folosind kiturile adecvate si a urmatoarelor specii de Candida: albicans, tropicalis, parapsilosis, krusei, glabrata.

A doua posibilitate a analizorului este detectarea mecanismului de rezistenta a agentului etiologic, cu evidentierea urmatoarelor markere de rezistenta: KPC, OXA-18, NDM/VIM/IMP, CTX-M15/14, Amp C. Sensibilitatea este de mai putin de 10 Unitati formatoare de colonii/ ml de sange, ceea ce reprezinta un avantaj foarte important. Timpul de generare a rezultatului privind specia bacteriana/fungica este de 5 ore in medie.

Aplicarea acestei noi posibilitati de diagnostic in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Suceava este rezultatul colaborarii intre Comisia de antibiotice condusa de dr. Cristina Nicolae si laboratorul BK – Biologie Moleculara condus de dr Roxana Filip cu sprijinul permanent al conducerii spitalului, manager dr. Calancea Alexandru si director medical dr Siriopol Dimitrie.

Astfel, Spitalul Judetean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava devine primul si singurul spital judetean din tara in care se lucreaza aceasta tehnica; celalalt analizor T2 se afla in dotarea Institutului de Boli Infectioase „Matei Bals” Bucuresti.
Mai nouă Mai veche