Sucevenii sunt bucovineni sau moldoveni? Verdictul unui profesor universitar

Profesorul Alexandru Laurenţiu Cohal de la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” Iași a făcut o analiză pe marginea discuțiilor privind identitatea asumată de locuitorii județului Suceava, de bucovineni și/sau moldoveni, dar și a modului în care locuitorii din această zonă sunt văzuți de restul românilor. Redăm mai jos articolul integral:


    Bucovinean versus moldovean? (o perspectivă identitară)

    Subiectul bucovenismului apare ciclic în discursul public moldovenesc însă – în afara discuţiilor docte între specialişti (istorici, lingvişti, geografi) – el nu este încă abordat cu suficientă răbdare, dialectica reducându-se, în esenţă, la dimensiunea excepţionalităţii sale, în raport cu moldovenismul sau la perspectiva topirii sale în masa identitară moldoveană. Două tendinţe excentrice, uneori exagerate până la paroxism de partizani şi rigole, în ringul cărora s-a creat un gol conceptual greu de umplut. Discuţia de faţă în acest gol vrea să se poziţioneze.

    Ne vine în ajutor o anume antropologie a 'identităţilor multiple’, pe care – mărturisesc – am înţeles-o mai întâi din perspectiva alterităţii migrante. În extremă sinteză, aceasta afirmă că pentru a nu înnebuni (societar) persoanele tind să-şi armonizeze identităţile, să le prioritizeze într-un fel comod şi până la urmă funcţional intereselor individuale şi scopurilor comunitare. Dacă o nouă identitate este 'îmbrăcată’, voluntar ori forţat de cineva dintre noi, mai devreme sau mai târziu posibila stare de disconfort identitar iniţial poate deveni resursă. Spre ex., a fi român în Italia, a fi român în Spania sau Canada, reprezintă subiecte îndelung discutate de fiecare dintre noi, şi în timp identitatea românească din afara României, de dată recentă sau de secol trecut, se adaugă celei italiene, spaniole ori canadiene, formând o constelaţie sociolingvistică (culturală în sens larg) uneori chiar foarte complexă. În fine: identitar poţi fi un român din nord-vestul Moldovei care îşi adaugă, graţie migraţiei, identitatea regională laţială, subsumată celei italiene, care apoi îşi redescoperă şi identitatea bucovineană; întors la Marginea (SV) mozaicul cultural îşi poate estompa graniţele interne sau – din contră – poate duce la o mai intensă revigorare a trăsăturilor identitare strămoșești.

    Bun, în paralel cu asta, de decenii bune la noi în Moldova se întâmplă ceea ce ştim cu toţii: din când în când răsar bucovineni ce descoperă că nu-s moldoveni, apoi moldoveni care se fac că nu există bucovineni şi ca să fie totul şi mai frumos apar bucovineni şi moldoveni care pun problema dacă basarabenii sunt moldoveni. (Pe de altă parte, când un rădăuţean fură din magazin în Italia el nu mai este bucovinean, nici măcar moldovean, el redevine român, asta când nu aflăm – spre 'norocul’ tuturor – că era de fapt vorba de un ţigan. Dar asta-i altă poveste...)

    Fireşte, identitatea are condiționările sale inițiale, legate de trăitul într-o comunitate, de alfabetizarea într-un grai specific dar la vârsta maturităţii identitatea este un gest cultural, civic şi politic, în sensul asumării unor valori în raport cu comunitatea originară, cea din care alegi să faci parte şi cele la care te raportezi permanent. Scoaterea în față a bucovenismului în detrimentul moldovenismului, din care face parte, e o operațiune identitară întâlnită şi pe alte coordonate geografice, ea indicând un conflict cultural în desfășurare. Cum spuneam, tendinţa naturală (vom spune, pentru corectitudine, 'socială’) este aceea de a minimiza conflictul dintre aceste multiple identități. De ce însă conflictul bucovineano-moldovean persistă? Simplu, pentru că în agenda publicului acest conflict cultural nu e povestit ca o oportunitate de creştere de ambele părţi ci ca un derapaj de la dogma 'statului naţional unitar român’ şi la întreaga poveste fals-identitară de ea generată. Cum? Să vorbim deschis despre bucovenism? Cum? Să acceptăm ideea de moldoveni, de transilvăneni? Nu, asta-i peste poate, e împotriva religiei noastre...

    În loc de o societate curioasă şi deschis competitivă noi funcţionăm în adânc tribal, iar frica noastră este acceptarea valorii creatoare a diferenţei. Nici în sânul evangheliştilor unicităţii bucovinene şi nici în mijlocul deţinătorilor moldovenismului ideea că ambele realităţi ar putea coexista adăugate, suprapuse, scufundate – ori cum vrei – nu a apărut încă. Asta în timp ce, contrar a ceea ce crede simţul comun, concurenţa intracomunitară la nivel regional este un lucru benefic, dacă entităţile în conflict scot la suprafaţă, prin problematizare şi cooperare, diferenţele competitive. De fapt, pentru a scoate la suprafaţă solidaritatea regională în Moldova, şi Bucureştiul şi Iaşul ar trebui să înţeleagă că e nevoie nu de limitarea bucovenismului ci de promovarea vrâncenismului, botoşanismului etc. ca ele să ajungă la un nivel identitar asemănător, ca funcţie, cu brandul bucovinean. Promovarea bucovenismului în interiorul modovenismului, a oltenismului în interiorul muntenismului ş.a.m.d. va putea contrabalansa repulsia faţă de românismul de paradă din zilele noastre, scoţând la iveală plusuri regionale ce mai uşor se conectează cu plusurile vecinilor din judeţul limitrof decât cu poveştile triumfale despre românitatea manualelor şcolare.

    Într-o structură regională armonioasă, cu sau fără autonomie administrativă regională, identitatea zonală bucovineana nu s-ar opune celei regional-moldovenești, ci s-ar diferenția prin trăsăturile cunoscute. Trăsăturile tipice bucovinene sunt, culmea, produsul mai multor influențe etnice, politice și lingvistice care fac din acest frumos colț al lumii o entitate mozaicală. În Bucovina avem părți în care preponderent sunt vorbitori în grai cu trăsături muntene, în altele vorbitori în care fonetismele ardelene sunt mai prezente, în fine, avem și zone unde trăiesc vorbitori care au grai tipic moldovenesc. Cu astfel de realități, este cu atât mai evident că construcția identitară este un act voluntar și nu o fatalitate istorică. Opoziția bucovenism - moldovenism arată mai degrabă la cei ce o personifică o fază în care se reacționează la frustrarea de a fi identificat de alții și de a se (auto) identifica prin trăsături negative, stereotipuri pe care actanţii nu vor să şi le atribuie și pe care le atribuie astfel nivelului intermediar, regional, al moldovenității. Dacă bucovenismul ar fi suficient de puternic identitar pentru ei înşisi, ar atribui stereotipurile negative direct românităţii (planului general); în lipsă, e mai convenabil să le deturneze planului intermediar, regional.

    Cum vedem, folosirea palierelor identitare sau a multiplelor identităţi este o construcţie cu radăcini mai profunde sau mai provizorii pe care însă utilizatorii nu ezită să le întrebuinţeaze oportunistic, şi ăsta nu e un păcat precum puriştii naţionalişti ar vrea să credem. Fărâmiţarea identitară e un fenomen societar la fel de prezent, vizibil centripet mai cu seamă în aşezările tradiţionale: cei mai în vârstă dintre noi ţin minte că în satele părinţilor 'susenii’ şi 'josenii’ puteau să împartă dispute decenale, pe baza unor mai mult sau mai puţin închipuite diferenţe identitare. Cu limbajul acestui text am zice, de fapt, că diferenţele identitare microcomunitare nu erau nici pe departe fandoseli ci reprezentau materializarea constantă a nevoii umane de a se reprezenta nu numai 'împreună’ comunitar dar şi de a se simţi 'diferită’ (citeşte 'separată’). Prin urmare, bucovinenii au dreptul şi şansa de a se simţi diferiţi în Regiunea noastră/lor, ei fiind şi moldoveni, şi români şi totodată europeni (cu precădere migranţii şi remigranţii).

    Sensul alterităţii şi acceptarea diferenţei au fost prezente foarte multă vreme în comunităţile noastre şi cu mult înainte de furtuna naţionalistă de sec. XIX, chiar dacă aceasta a reuşit aproape în totalitate să le sugrume, spre final cu ajutor comunist. Oglinda momentului istoric actual, ştearsă de praf de această migraţie în masă, ne scoate la suprafaţă atât defectele grave cât şi oportunităţile de învăţare. Drumul către regionalizare şi deci către o Românie echitabilă porneşte de la acceptarea dreptului şi a libertăţii fiecărui locuitor din această ţară de a-şi atribui identitatea şi identitățile care-i convin. Cam asta.

    Al vostru tecucean funciar, profund laţial, new Italian, teribil moldovean şi român sadea,
    Al. Cohal

6 Comentarii

  1. Arboroasa- buckovinismul e o amintire a cotropitorului si ar trebui revenit imediat la numele de Arboroasa, mai vechi si mai frumos. Si daca fiecare zona mai mica trebuie promovata in intregul ei sau in afara marginilor ei, trebuie sa existe o balanta. Suceava a beneficiat enorm datorita pozitiei geografice si dezechilibrelor din perioada comunista. Daca vom intelege ca primul lucru e sa ne promovam ca tara, vom depasi si Austria si fiecare zona poate concura cu Tyrol in ansamblul tarii.... Toti castiga...

    RăspundețiȘtergere
  2. Domnul profesor nu știe că voievodul Transilvaniei a scris poruncă orașului cetate Bistrița să primească și să adăpostească familiile "boierilor bucovineni" care fugeau din Moldova din cauza invaziei regelui Poloniei Ioan Albert în vremea lui Ștefan cel Mare...
    La mine în sat, în Bosanci, fără intenția de a face discriminari și fără urme de fandoseală, batrânii ar spune că "le bălmăjește ca un regățan"!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu au existat așa ceva ca boieri bucovineni. Boieria era o instituție și numai un stat putea acorda boierii. Pe teritoriul statului Moldova toți boierii erau moldoveni, indiferent de etnie. Nici un hrisov al.lui Ștefan sau alt hrisov al statului moldovenesc nu pomenește despre alți boieri decât "boierii noștri moldoveni". După ce bucăți din Moldova au ajuns în Rusia și Sfântul Imperiu (numit apoi Austria) boierii de acolo au încetat a fi boieri moldoveni și au devenit nobili ai Rusiei și ai Sfântului Imperiu. Apoi nimeni în Moldova nu știe ce-i aia regățean, majoritatea locuitorilor de aici au identitate moștenită de moldoveni. Bucovinenii nu au identitate moștenită de moldoveni, deci nu sunt moldoveni.

      Ștergere
  3. Fix de asta omenirea nu va atinge vreodată pacea. Dacă există asemenea conflicte la nivel local, între regiuni, între bucovineni și "regățeni", la ce să te aștepți când extrapolezi treaba asta la națiuni. Că românii sunt superiori și străinii vor să ne "fure" avuția. Asta e tradiția strămoșească, de ură între concetățeni și de propagare a unor sentimente de supremație ale comunităților în cauză. De aceea, lumea nu se va vindeca niciodată.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu există (încă) conflict, dar cum se face că județul Suceava, deși are în componența lui importante teritorii moldovenești, alături de partea bucovineană, promovează un anti moldovenism sălbatic? Adică nu există Muzeul de Istorie al Sucevei, ci Muzeul de Istorie al Bucovinei, moldovenii din județul Suceava fiind excluși. Apoi Muzeul Satului Bucovinean, satele moldovenești (probabil că în jur de 100 de sate) fiind excluse, apoi Centrul Cultural Bucovinean (cultura părții moldovenesti fiind exclusă) etc. Toate acestea fiind susținute din banii consiliului județean Suceava, județ unde cel puțin 1/3 e moldovenesc. Aceasta este o discriminare de cea mai joasa speță. Urmărind comportamentul ucrainenilor, am început a-mi da seama cine sunt acești bucovineni. Mare umilință pe moldovenii din județul Suceava ajunși în jugul acestor ucraineni de Galiția sub acoperire numiți bucovineni. Niciodată în istoria lor moldovenii nu au fost discriminați și umiliți în așa hal. Toate sunt identice între bucovineni și ucraineni. Așa cum ucrainenii apropriază fără rușine istoria veche a rușilor și monumentelor rușilor, așa cum promovează anti rusismul și complexele de superioritate, tot așa și bucovinenii față de moldoveni. Identici punct cu punct.

      Ștergere
  4. Nu sunt de acord cu acest profesor. Întâi trebuie definit ce e acela un moldovean. Oricum l-am defini, simplu spus, moldovean e cel ce a moștenit de la părinți această identitate. Bucovinenii garantat nu au moștenit o identitate moldovenească. Ce anume îi leagă de moldoveni? Că locuiesc pe un teritoriu ce a aparținut Moldovei? Păi așa și Hotinul sau Bucovina de Nord. Nu găsești în Bucovina moldoveni, dar poți găsi în Siberia sau la Odessa care nu au fost niciodată ale Moldovei. Iar un fel de moldovenește se vorbește și prin Brăila sau părți din județul Tulcea.

    RăspundețiȘtergere
Mai nouă Mai veche