Advertorialele explicate pe înțelesul tuturor

 


Un advertorial este o reclamă dintr-un ziar, o revistă sau de pe un website care seamănă cu restul materialelor postate de acea publicație. Acest tip de publicitatea este sponsorizat de către brandurile care își doresc ca informații despre produsele și serviciile lor să apară într-o anumită publicație.

Cum se utilizează un advertorial?

Cele mai bune advertoriale sunt o formă subtilă de promovare a unui brand în mediul online sau offline. Principalul lor scop este acela de a genera mai multe vânzări, dar ele pot fi scrise și pentru a determina cititorii să se înscrie la un serviciu de newsletter, să asculte un podcast sau să întreprindă alte acțiuni.

Informațiile despre produsul la care se face publicitate prin advertoriale trebuie susținute de date concrete, furnizate chiar de unul din reprezentanții brandului respectiv pentru ca întreg materialul să fie cât mai credibil.

Advertorialele atrag în general mai mulți cititori decât alte forme de publicitate deoarece sunt scrise sub formă de articol și oferă infinit mai multe informații prețioase decât o reclamă oarecare.

Potrivit unui studiu recent, utilizatorii internetului își pierd aproape complet interesul atunci când află că un articol, un videoclip sau orice alt tip de material de pe internet este sponsorizat de un anumit brand. Dar totuși, în cazul advertorialelor, interesul se păstrează în primul rând datorită publicației alese pentru publicarea acestuia care în general este un ziar sau o revistă cu autoritate în nișa ei. 

Cum să scrii un advertorial eficient?

Ca să scrii un advertorial eficient trebuie neapărat să te pliezi după materialele anterioare din publicația de care vrei să te folosești. Ideal este ca advertorialul tău să se potrivească la fix cu restul articolelor din publicația respectivă și neapărat să facă parte din același domeniu. Acestea fiind spuse, nu prea are rost să publici un advertorial în care să promovezi o marcă de brânză într-un ziar de politică sau un unul în care să faci reclamă la un dezvoltator imobiliar într-un revistă educațională.

Bineînțeles, în funcție de subiectele pe care le abordezi, poți să scrii și să postezi pe o anumită publicație un advertorial al unui brand care să nu facă parte din aceeași nișă cu publicația respectivă. Dar efectul său nu va fi cel scontat și în plus, la cât de multe publicații există în orice limbă dorești să publici, de ce să te complici?

Astfel. alegerea publicației potrivite este primul pas către realizarea unui advertorial eficient. O a doua condiție constă în studierea publicației preferate și analizarea articolelor ei pentru scrierea unui articol care să păstreze același limbaj și aceeași tonalitate.

Chiar dacă va fi marcat ca publicitate, un advertorial trebuie să se camufleze cât mai bine în cadrul publicației pe care ai ales-o și nu poate face acest lucru fără să folosească același limbaj.

Din punct de vedere al limbajului, mai poți analiza pe lângă articolele anterioare și comentariile cititorilor. Acestea îți dezvăluie cel mai bine nivelul lor de înțelegere și lucrurile de care ei sunt interesați.

De exemplu, nu are rost să te complici cu prea multe neologisme dacă scrii un advertorial pentru un brand de haine. Și la polul opus, nici nu poți folosi un limbaj prea comun și simplu dacă scrii într-un ziar de politică deoarece articolul tău nu va fi credibil.

Și în sfârșit, iată că am ajuns și la regulile concrete de a scrie un advertorial. Pentru ca advertorialul tău să aibă efect, inventează o poveste, având grijă însă să nu te depărtezi prea mult de la realitate, cel puțin în ceea ce privește produsele sau serviciile pe care le promovezi. Poți de exemplu să prezinți o întâmplare fictivă, dar plauzibilă, cu personaje tot fictive, dar cu soluții reale, constând în produsele și serviciile tale.

Astfel, cititorii tăi vor înțelege mai bine cum să folosească ceea ce tu promovezi și dacă se confruntă cu o situație similară, chiar s-ar putea să apeleze la soluția propusă de tine.

Iar ca sfat final, alege un titlu incitant. Intenționat am lăsat titlul la urmă pentru că titlurile grozave se scriu doar după ce întregul material este gata, pentru a fi compuse în așa fel încât să sugereze sau să comprime într-un singur rând ideile întregului advertorial.

Mai nouă Mai veche