Cum să scrii un advertorial interesant și convingător?

 


Din ce în ce mai mulți agenți de marketing experimentează cu publicitatea nativă, așa-numitele advertoriale, din cauza bannerelor care devin din ce în ce mai invizibile din cauza programelor menite să blocheze reclamele. Aceste advertoriale pot lua mai multe forme, însă cel mai important avantaj al lor este faptul că pot spune povestea unui brand pe larg, așa încât ea să fie înțeleasă cât mai bine de cei ce citesc materialul respectiv.

Advertorialele, sau reclamele scrise în stil editorialelor, permit mărcilor să-și spună povestea într-un mod credibil, plasând-o alături de conținutul de calitate al unor publicații celebre. Când sunt făcute corect, advertorialele îi ajută pe marketeri să formeze conexiuni autentice cu publicul țintă.

Dar scrierea unui advertorial grozav necesită un act delicat de echilibrare între conținutul informativ și cel de vânzări. Cele mai puternice advertoriale au întotdeauna șase caracteristici. Pentru a-i ajuta pe specialiști în marketing să-și atingă obiectivele prin advertoriale, am detaliat cum modul de scriere al unuia eficient.

Scrie ca un editor

Fiecare publicație are propria sa voce. The New Yorker adoptă un ton înțelept, Vice este puțin ironic, The Economist este perceptiv și Rolling Stone este îndrăzneț.

Înainte de a scrie un advertorial, agenții de marketing ar trebui să se familiarizeze cu conținutul publicației pentru a afla cum le vorbește aceasta cititorilor săi. Scrierea unui advertorial folosind un ton similar cu cel al editorului permite cititorilor să aibă o tranziție fără probleme de la conținutul editorial la cel publicitar și îi face mai receptivi la un mesaj sponsorizat.

Alege formatul potrivit

Formatul este la fel de important pentru un advertorial ca și vocea acestuia.

Înainte de a scrie un advertorial, parcurge website-ul publisherului pentru a vedea ce tipuri de conținut sunt cele mai comune. Cele mai de succes materiale publicitare spun povestea unei mărci într-un mod pe care publicul îl așteaptă de la un editor.

Spune o poveste

Indiferent de formatul ales, specialiștii în marketing ar trebui să se concentreze pe spunerea unei povești prin reclame, mai degrabă decât pe vânzări.

Reclamele grozave nu arată ca niște reclamele. În schimb, îi fac pe clienții vizați să simtă ceva prin rândurile scrise. Specialiștii în marketing nu ar trebui să se teamă să profite de emoții cum ar fi amuzamentul, frustrarea, furia sau surpriza pe parcursul advertorialului.

Scrie mai mult decât un slogan

Advertorialele oferă marketerilor o oportunitate de a oferi conținut valoros unui public, promovând în același timp un produs sau un serviciu. Echilibrarea celor două este cheia pentru a câștiga credibilitatea publicului țintă.

Reclamele bune se concentrează pe beneficii, nu pe caracteristici. Specialiștii în marketing ar trebui să scrie materiale care să miște cititorii, nu doar să recite o prezentare generală a produselor și serviciilor promovate.

Impresionează cu un titlu grozav

Odată ce au scris textul materialelor lor, agenții de marketing trebuie să își îndrepte atenția către titlu. Cele mai puternice advertoriale încep cu un titlu care se adresează direct publicului unei publicații și îi conving pe cititori să dea click.

Specialiștii în marketing pot crea titluri grozave, cercetând ce tipuri de titluri scriu de obicei editorii publicației. De exemplu, Design Milk include adesea cuvinte neașteptate sau emoționante, în timp ce titlurile din Time sunt concrete și directe.

Încheie cu un call to action

În timp ce un titlu este prima șansă de a obține click-uri, îndemnul la acțiune este motivul care îi inspiră pe cititori să ia măsuri. Un material publicitar eficient se termină întotdeauna cu un următor pas clar pentru utilizatorii interesați de a afla mai multe despre un anumit produs.

Îndemnurile puternice la acțiune creează urgență sau nevoie și consolidează valoarea unui produs sau serviciu ochii utilizatorilor indeciși. Specialiştii în marketing inteligent vor include, de asemenea, o ofertă exclusivă sau un stimulent pentru cei care citesc advertorialul. În cazul unui public cunoscător de tehnologie sau al dezvoltatorilor imobiliari de exemplu, un simplu stimulent, cum ar fi un tricou sau o perioadă de încercare gratuită extinsă, poate fi un impuls destul de bun.

Îndemnul la acțiune ar trebui să fie întotdeauna specific mărcii sau produsului prezentat. Îndemnul la acțiune al unui instrument de căutare de locuri de muncă ar putea fi „înscrieți-vă acum și începeți să vă clădiți cariera”, în timp ce un website de fotografie de stoc ar putea folosi o expresie precum „obțineți planul astăzi și descoperiți-vă creativitatea”.

Mai nouă Mai veche