Un copil de 7 ani s-a îmbolnăvit de botulism după ce a mâncat o conservă din comerț

Un nou caz de botulism a fost diagnosticat în Suceava, la un copil în vârstă de 7 ani. Băiatul a început să se simtă rău după ce a mâncat o conservă din comerț. O altă femeie diagnosticată cu botulism, care a stat trei săptămâni în ATI, va fi externată.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Suceava, a anunțat, luni,25 iulie, că un copil în vârstă de șapte ani a fost diagnosticat cu botulism.

Copilul a fost adus de părinți la spital pentru disfonie, disfagie, ptoză palpebrală, după ce a consumat o conservă din comerț.

În urma administrării serului antibotulinic acesta a avut o evoluție bună și va fi externat luni.

Copilul nu a avut nevoie de internare în secția de Terapie Intensivă.

De asemenea, în cursul zilei de luni urmează să fie externată și pacienta cu formă gravă de botulism care a fost spitalizată trei săptămâni în ATI.

Pacienta, în vârstă de aproximativ 70 de ani, a fost transferată în data de 27 iunie de la Spitalul Municipal Fălticeni la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, cu suspiciune de botulism.

Diagnosticul a fost confirmat ulterior de Institutul Cantacuzino din București.

Medicii atrag atenția în privința conservelor

Medicii aveau un prognostic rezervat în cazul femeii după ce la 48 de ore de la administrarea serului antibotulinic, starea pacientei nu s-a îmbunătățit, prezentând chiar un episod de insuficiență respiratorie severă care a necesitat ventilație non invazivă.

„Vrem să atragem atenția populației la consumul de conserve incorect procesate și depozitate, în general cele făcute acasă. Botulismul este o boală infecțioasă gravă, cauzată de o neurotoxină produsă de bacteria Clostridium Botulinum, care poate determina complicații grave neurologice, cardiace, respiratorii, mergând până la deces. Ca și măsură preventivă, aceasta toxină poate fi distrusă prin fierberea alimentelor și apei 10 minute la 100 de grade Celsius”, a precizat dr. Dan Teodorovici.
Mai nouă Mai veche