Dosar penal pentru tăiere ilegală de arbori și lemn confiscat în cadrul unei acțiuni de combatere a delictelor silvice, în județul Suceava

În cursul zilei de joi, 1 septembrie 2022, polițiștii au exploatat o serie de informații deținute privind un caz de tăiere ilegală de arbori și au continuat confiscările de material lemnos în urma controalelor în trafic.


La data de 1 septembrie 2022, la ora 16.00, lucrătorii Secției 13 Poliție Rurală Bălcăuți, au obținut informații cu privire la faptul că au fost tăiați ilegal mai mulți arbori pe raza satului Rudești, comuna Grămești, județul Suceava.
Locul de unde s-au tăiat ilegal arborii este situat în comuna Grămești, satul Rudești, județul Suceava, pădurea cu vegetație forestieră aparținând de Ocolul Silvic Adâncata.
În urma verificării la fața locului au fost identificate 11 (unsprezece) cioate de diferite diametre, din speciile carpen și stejar.
Totodată, au fost identificate în proximitatea arborilor sustrași urme de rumeguș provenite în urma secționării acestora și crengi verzi.
În continuare s-a procedat la efectuarea de cercetări pe raza de competență, ocazie cu care s-a stabilit faptul că materialul lemnos a fost tăiat și sustras în perioada 26.08.2022 – 27.08.2022 și a fost identificată persoana bănuită de comiterea faptei, ca fiind un bărbat de 51 ani, cu domiciliul în com. Bălcăuți.
Cercetările sunt continuate de către lucrătorii Postului de Poliție Grămești sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „tăiere ilegală de arbori” - faptă prev. și ped. de art. 107 alin. 1 lit. a) din Legea 46/2008 și „furt” faptă prev. și ped. de art. 109 alin. 1 lit. a) din Legea 46/2008, cu aplicarea art. 38 alin. 1 din Codul Penal.


Tot joi, având în vedere planul de acțiune al I.P.J. Suceava – S.O.P privind prevenirea și combaterea activităților ilegale din domeniul circulației, depozitării, prelucrării și comercializării materialului lemnos, în data de 01.09.2022, în jurul orei 11:30, în baza unei informații obținute, lucrătorii de poliție din cadrul Poliției Orașului Solca au oprit pentru control o autoutilitară cu prelată, ce se deplasa pe DN 2 E, dinspre orașul Solca către com. Poieni-Solca.
Conducătorul autoutilitarei a prezentat pentru control actul de identitate, permisul de conducere și documentele mașinii.
La controlul autoutilitarei, s-a constatat că aceasta transportă material lemnos, respectiv cherestea și lemn foc, pentru care conducătorul autoutilitarei a declarat că nu deține documente de transport.
S-a procedat la verificarea autovehiculului în cauză în aplicația SUMAL 2, ocazie cu care s-a constatat faptul că pentru autoutilitară nu există aviz de însoțire.
Autoutilitara a fost condusă la Ocolul Silvic Solca, iar în prezența unui lucrător din cadrul ocolului, s-a procedat la măsurarea materialului lemnos, fiind identificată cantitatea totală de 5,737 m.c. material lemnos (4,414 mc cherestea rășinoase și 1,323 mc lemn foc rășinoase), în valoare totală de peste 4.000 lei.
Cantitatea de material lemnos a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Solca, iar șoferul autoutilitarei a fost sancționat contravențional conform art. 19 din Legea 171/2010 cu amendă în cuantum de 3000 lei.
Mai nouă Mai veche