Expoziţia „28 Noiembrie 1918. Unirea Bucovinei cu România” ajunge în școlile din comuna Cornu Luncii

Muzeul Național al Bucovinei reia inițiativa itinerării prin școlile din mediul rural din județ a unei expoziții dedicată unirii Bucovinei cu România.

Expoziţia 28 Noiembrie 1918. Unirea Bucovinei cu România, realizată de dr. Mihai-Aurelian Căruntu, cuprinde 25 de panouri, care prezintă acte inedite adoptate de Consiliul Naţional Român, documentele Constituantei şi cele ale Congresului Naţional al Bucovinei, fotografiile unor personalităţi politice şi militare, sau ale unor eroi care s-au jertfit pe altarul idealului naţional, printre care: Iancu Flondor, Ioan Nistor, Sextil Puşcariu, generalul Iacob Zadik, Ion Grămadă, Lascăr Luţia, Teodor Turtureanu ş.a.

Astfel, timp de mai bine de o lună de zile, începând cu data de 28 noiembrie 2022, expoziţia va fi găzduită de Şcoala Gimnazială „Constantin Blănaru” din Cornu Luncii, și de alte unități de învățământ din comună, cu acceptul şi sprijinul directorului acestei instituţii, profesor Maria Verdeș.

Expoziţia îşi aduce contribuţia la o mai bună înţelegere a contextului intern şi extern care a dus la realizarea Marii Uniri din 1918.

În urmă cu 104 ani, la data de 28 noiembrie 1918, Congresul General al Bucovinei a votat, în Sala Sinodală de marmură a Palatului Mitropolitan din Cernăuţi, Moţiunea istorică privind Unirea Bucovinei, în vechile ei hotare, până la Ceremuş, Colacin și Nistru, cu Regatul României.

Prin adoptarea Legii Nr. 250/2015 privind declararea zilei de 28 noiembrie, Ziua Bucovinei, care a fost promulgată la 28 octombrie 2015 şi apoi publicată, două zile mai târziu, în Monitorul Oficial, s-a urmărit consolidarea în memoria colectivă a națiunii noastre a acestui veritabil „moment astral”, care a dus la reîntregirea Țării în hotarele sale legitime de la Nord-Est.
Mai nouă Mai veche