Începe programul de depistare activă a tuberculozei în Suceava și alte zece judeţe din țară

Ministerul Sănătăţii demarează acţiunea de depistare activă a tuberculozei în judeţele Botoşani, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Maramureş, Neamţ, Satu Mare, Sălaj, Suceava, Tulcea, Vaslui, în cadrul Programului „Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România”. Suma necesară pentru depistarea precoce şi tratarea tuberculozei (3,5 milioane de euro) este nerambursabilă şi provine de la Fondul Global.

Scopul programului este reprezentat de identificarea precoce a cazurilor posibile de tuberculoză (TB), pentru stabilirea diagnosticului de certitudine şi asigurarea tratamentului adecvat. Depistarea precoce reduce transmiterea tuberculozei în gospodărie, la locul de muncă, la şcoală sau mediu comunitar.

Potrivit MS, prin realizarea acestui proiect, cresc şansele de vindecare ale pacienţilor şi scade probabilitatea de a suferi complicaţii sau sechele ale TB, implicit consecinţele sociale şi economice asociate tuberculozei.

Programul este destinat persoanelor de peste 18 ani, cu factori de risc pentru tuberculoză, indiferent de statutul de asigurat şi se va realiza în comunităţi la risc, prin echipe mobile organizate şi coordonate de către direcţiile de sănătate publică judeţene.

Persoanele depistate ca fiind suspecte de TB, inclusiv cetăţenii străini, sunt trimise la dispensarele de pneumoftiziologie teritoriale şi beneficiază de tratament şi alte drepturi prevăzute de legislaţia în vigoare, indiferent de naţionalitate sau de statutul de asigurat.

Potrivit MS, România continuă să înregistreze cele mai multe cazuri de tuberculoză dintre toate statele din Uniunea Europeană. În timpul pandemiei de COVID-19, cazurile de tuberculoză s-au redus cu aproximativ o treime, dar această scădere este posibil să fie cauzată de lipsa depistării şi a reticenţei la accesarea serviciilor medicale în această perioadă.
Mai nouă Mai veche