Urmăriri în trafic, focuri de armă, dosare penale și șoferi reținuți în cadrul acțiunilor pentru prevenirea accidentelor rutiere pe fondul consumului de alcool și substanțe interzise

Peste 100 de polițiști au acționat în acest weekned pe drumurile publice, în special în interiorul localităților și în zona unităților de alimentație publică pentru prevenirea evenimentelor rutiere și identificarea celor care conduc vehicule sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise. În cadrul acțiunilor au fost utilizate și aparatele Druger DrugTest 5000 intrate în dotarea polițiștilor, fiind efectuate testări pentru identificarea șoferilor care consumă substanțe interzise.

În urma acțiunii desfășurate nu s-au înregistrat evenimente rutiere grave, fiind asigurat cadrul de normalitate și legalitate a circulației rutiere.
Polițiștii au acționat cu femitate, operativitate și eficiență reușind identificarea la timp a unor șoferi băuți, înainte de a produce tragedii în trafic.
În cadrul acțiunilor au fost testați cu aparatele etilotest și drugtest peste 400 de conducători auto și au fost identificați mai mulți șoferi care s-au urcat băuți la volan, în toate cazurile fiind întocmite dosare penale și dispunându-se suspendarea dreptului de a conduce.
Pentru oprirea unor șoferi băuți polițiștii au fost nevoiți să efectueze urmăriri și blocaje în trafic și chiar să utilizeze armamentul din dotare.


La data de 26.11.2021, in jurul orelor 05:15, în timp ce executa activități de patrulare pe strada Humorului din comuna Șcheia, un echipaj din cadrul SPR Scheia a efectuat semnal de oprire unui autoturism prin utilizarea semnalelor luminoase si acustice ale autospecialei, insa conducatorul auto nu s-a conformat și a continuat deplasarea cu viteza spre mun. Suceava.
S-a procedat la urmarirea acestuia pe o distanta de aproximativ 4 km, pe raza com. Șcheia și a mun. Suceava.
S-a solicitat sprijin echipajelor din proximitate, iar la intersectia cu Bld. 1 Decembrie 1918 din mun. Suceava, un echipaj din cadrul Serviciului Acțiuni Speciale – IPJ Suceava, a reușit blocarea autoturismului urmărit. Șoferul a încercat să-și asigure scăparea și a manevrat vehiculul pe direcția înapoi, lovind cu spatele autospeciala de poliție, moment în care, având în vedere pericolul creat, după efectuarea somațiilor legale, polițiștii au utilizat armamentul din dotare executând foc asupra pneurilor vehiculului. În urma acțiunii șoferul urmărit nu a suferit leziuni și nu a fost pusă în pericol viața sau patrimoniul altor persoane.
Conducatorul auto a fost extras din autoturism și imobilizat de către polițiști, ulteriuor stabilindu-se identitatea acestuia, respectiv faptul că este un bărbat de 51 ani din comuna Șcheia.
În urma testarii șoferului cu aparatul etilotest a rezultat o concentratie alcoolică de 0,91 mg/l alcool pur in aerul expirat, ulterior fiind condus la unitate spitalicească pentru prelevarea probelor biologice de sange in vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
Având în vedere natura evenimentului și pericolul public asociat, polițiștii au depus toate diligențele necesare urgentării activităților de cercetare penală, în aceeași zi reușindu-se obținerea buletinului de analiză toxicologică care a evidențiat faptul că șoferul avea la momentul producerii incidentului o alcoolemie de 2 grame/1000 ml sânge.
În cauză s-a dispus indisponibilizarea autoturismului condus de către șoferul de 51 de ani, acesta fiind ridicat și introdus în parcul cu auto confiscate aparținând IPJ Suceava.
De asemenea, în urma probatoriului administrat, prin ordonanța din data de 26.11.2022, a organelor de cercetare penală ale poliției judiciare, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspectul de 51 ani pentru săvârşirea unei infracțiuni de „conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanțe” prev. de art. 336, alin. (1) Cod penal și a unei infracțiuni de „distrugere” prev. de art. 253, alin. (1) Cod penal, cu aplicarea art. 35, alin. (1) Cod penal, ambele cu aplicarea art. 38, alin. (1) Cod penal.
Suspectul a fost audiat cu respectarea drepturilor procesual-penale, iar ulterior, prin ordonanța din data de 26.11.2022, polițiștii SPR9 Șcheia au dispus reținerea acestuia, pentru o perioadă de 24 de ore, acesta fiind introdus în arestul IPJ Suceava.
Totodată, se vor analiza regulile de circulație încălcate de către șoferul de 51 de ani pe timpul urmăririi acestuia, iar ulterior se va dispune măsura sancționării contravenționale.


Un alt caz în care s-a impus urmărirea în trafic a unui șofer care nu a oprit la semnalele agenților de poliție s-a petrecut ulterior, tot la data de 26.11.2022, de asemenea, în comuna Șcheia. Astfel, în jurul orei 23:18, polițiștii din cadrul Secției nr. 9 Poliție Rurală Șcheia, în timp ce efectuau activități de patrulare pe raza comunei Șcheia, sat Șcheia, au observat un autoturism care se deplasa pe pe strada Poligonului, efectuând manevra de schimbare a direcției de mers spre stânga pe strada Mihoveni, fără a semnaliza, după care a continuat deplasarea pe strada Mihoveni de pe un sens de ciruclație pe altul, trecând la o distanță laterală mică de un autoturism care se afla pe partea dreaptă a drumului, fapt pentru care au fost puse în funcțiune semnalele luminoase și acustice ale autospecialei, dar conducătorul autoturismului nu a oprit, continuându-și deplasarea pe str. Mihoveni, motiv pentru care s-a procedat la urmărirea acestuia.
Deși a fost somat prin sistemul acustic al autospecialei, conducătorul autoturismului a continuat deplasarea haotică pe str. Agronomului, până a fost oprit de către echipajul de poliție în proximitatea unui restaurant, imediat la fața locului ajungând și cel de al doilea echipaj de poliție solicitat în sprijin.
La volanul autoturismului urmărit a fost identificată o persoană de sex masculin, care se afla în vădită stare de ebrietate, emanând halenă alcoolică.
Conducătorul autoturismului a refuzat să furnizeze date despre stabilirea identității sale și a refuzat să prezinte documentele sale și ale autoturismului pentru control, fapt pentru care s-a procedat extragerea acestuia din autoturism, ulterior efectuându-se controlul autoturismului.
În continuare, conducătorul autoturismului a devenit recalcitrant, fapt pentru care s-a procedat la imobilizarea și încătușarea acestuia, ulterior efectuându-se controlul corporal, asupra căruia a fost găsită cartea de identitatea și permisul de conducere, stabilindu-se că este un bărbat de 52 ani din mun. Suceava.
Șoferul , a fost condus la Spitalul Județean de Urgență ,,Sf. Ioan cel Nou” Suceava, unde și-a dat consimțământul în scris cu privire la recoltarea de probe biologice de sânge, acestuia fiindu-i recoltate două probe biologice de sânge.
Șoferului i s-a adus la cunoștință că din momentul prelevării mostrelor biologice de sânge nu mai are dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice până la definitivarea cercetărilor. S-a procedat la reținerea permisului de conducere, eliberându-i o dovadă fără drept de a conduce.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului”, faptă prev. și ped. de art. 336 alin.1 Cod Penal.


Tot la 26.11.2022, orele 23:40, polițiștii din cadrul Secției 5 Poliție Rurală Dărmănești au acționat pe drumurile publice de pe raza Secției 5 Poliție Rurală Dărmănești, pentru depistarea în trafic a conducătorilor auto ce conduc autovehicule pe drumurile publice, sub influența alcoolului.
Astfel, în jurul orelor 23:45 pe un drum comunal neclasificat de pe raza sat/comuna Pătrăuți, a fost depistat un bărbat de 25 ani în din sat/com Pătrăuți care conducea un autoturism.
Întrucât emana halenă alcoolică, la ora 23:45, s-a procedat la testarea șoferului cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,47 mg/l alcool pur în aerul expirat, iar ulterior conducătorul auto a fost condus Spitalul Județean Suceava, în vederea recoltării probelor biologice de sânge.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului”, faptă prev. și ped. de art. 336 alin.1 Cod Penal.


La data de 27.11.2022, ora 02:50, polițiștii din cadrul SPR 12 Preutești se aflau în serviciul de patrulare și desfășurau activități de control trafic pe raza localității Valea Bourei, comuna Dolhești. Polițiștii au efectuat semnal de oprire regulamentar unui autoturism ce circula pe DJ208E din intravilanul localității Valea Bourei, comuna Dolhești, din direcția Dolheștii Mari către Boura. Procedând la legitimarea conducătorului auto s-a constatat că acesta este un bărbat de 34 ani din sat Drăgușeni, comuna Drăgușeni.
Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, s-a procedat la testarea acestuia cu aparatul etilometru rezultatul fiind de 0,94 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind condus la Spitalul Municipal Fălticeni în vederea recoltării de probe de biologice și stabilirii cu exactitate a alcoolemiei din sânge.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, faptă prev. de art. 336 alin. 1 din Cod Penal ce va fi soluționat procedural de către lucrătorii Postului de Poliție Dolhești sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni.


La data de 27.11.2022, orele 02.20, în timp ce desfășurau activități specifice de patrulare pe DN 29A, pe raza comunei Zvoriștea, jud. Suceava, la intersecția dintre DN 29 A și DJ 291 A, polițiștii SPR 8 Adâncata au oprit pentru control autoturismul condus de către un tânăr de 20 ani din comuna Verești.
Întrucât conducătorul autoturismului emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0.75 mg/l alcool pur în aerul expirat. Din acest motiv șoferul a fost condus la Spitalul Județean Suceava unde i s-au prelevat două mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
Șoferului i s-a adus la cunoștință că nu mai are dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice. Acestuia i-a fost reținut permisul de conducere și i s-a eliberat dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.
În cauză s-a întocmit dosar penal cu privire la săvârşirea infracţiunii de „conducerea unui vehicul sub inflența alcoolului sau a altor substanțe”, faptă prev. şi ped. de art. 336, alin. 1, Cod Penal.


La data de 26.11.2022, în jurul orei 0255, polițiștii din cadrul Secției 14 Poliție Rurală Vama, în timp ce executau serviciul de monitorizare, supraveghere și control al traficului rutier, pe DJ 176 de pe raza com. Vatra Moldoviței, jud. Suceava, au oprit autotursimul condus de către un bărbat de 35 de ani, din sat/com. Moldovița, jud. Suceava.
Urmare a testării, a rezultat faptul că șoferul prezenta o concentrație alcoolică de 0,58 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a fost condus la Spitalul mun. C-lung Moldovenesc în vederea prelevării de mostre biologice de sânge.
În cauză s-a întocmit dosar penal privind săvârşirea infracţiuni de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, faptă prev. şi ped. de art. 336, alin. 1 din Codul Penal.


La data de 27.11.2022, ora 05.20, polițiștii din cadrul SPR 13 Bălcăuți, în timp ce desfășurau activități specifice de patrulare pe raza com. Grămești, sat Grămești, pe DJ 291A Grămești, au oprit pentru control autoturismul condus de către un bărbat de 39 ani din mun. Bacău, județul Bacău.
Întrucât emana halenă alcoolică și avea un comportament specific unei persoane ce a consumat băuturi alcoolice, șoferul a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0,55 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Șoferul a fost condus launitate medicală, unde i s-au recoltat probe biologice de sânge la interval de o oră, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ”conducerea unui vehicul de către o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe” faptă prev. și ped. de art. 336 alin. 1 din Codul Penal.


Polițiștii suceveni atrag atenția asupra faptului că vor acționa în continuare cu fermitate, utilijând toate mijloacele tehnice din dotare și dispunând măsuri procesuale privative de libertate față de șoferii băuți sau sub influența substanțelor interzise, prevenirea accidentelor rutiere și siguranța rutieră fiind prioritare.
Mai nouă Mai veche