Date greșite publicate de INS privind rezultatele provizorii ale recensământului: chinezi cu limba maternă Ruteana și ceangăi cu limba maternă Albaneza

Institutul Național de Statistică a publicat, vineri, rezultatele provizorii ale Recensământului realizat în vara acestui an și a anunțat că datele finale vor fi publicate începând din vara anului viitor.

Conform datelor publicate de INS, populația României este de la 19,05 milioane de locuitori, în scădere cu 1,1 milioane față de recensământul din 2011.

Rezultatele provizorii publicate pe pagina de internet a Institutului Național de Statistică par să coțină însă informații vădit nereale. Mari semne de întrebare ridică cel puțin două situații de la capitolul „Populația rezidentă după etnie și limba maternă”.

Astfel, se arată că în România ar exista 834 de etnici chinezi rezidenți, dintre care 545 ar avea limba maternă Ruteana, o limbă slavă care abia mai e vorbită în câteva sate de munte din nordul țării.

De asemenea, în țară ar locui 645 de etnici ceangăi, populație considerată de origine maghiară, dintre care 341 cu limba maternă Albaneză.

Erorile sunt evidente și ar putea fi cauzate destul de probabil de completarea greșită a tabelelor de către angajații Institutului Național de Statistică.

Documentul publicat de INS:

Mai nouă Mai veche