Laborator de informatică la Școala Gimnazială Șcheia amenajat și dotat printr-un proiect al unei asociații din Iași

Proiectul lunii decembrie al Asociației Zi de Bine a facilitat dotarea Școlii gimnaziale din Șcheia cu un laborator de informatică, astfel încât oameni mici și oameni mari să învețe, la timpul lor, competențele necesare, pentru a nu rămâne în urmă cu vremurile și oportunitățile.

„Am aflat despre programul „A doua șansă” - un fel în care școala deservește comunitatea și după terminarea celor 8 clase. Pentru mulți tineri din Șcheia care au fost nevoiți să întrerupă școala, mulți dintre ei plecând și apoi întorcându-se din străinătate, este o a două șansă la educație, integrare și găsirea unui loc de muncă. Un program atât de fain, cu profesori atât de dedicați, încât am hotărât să mai poposim o lună”, menționează Melania Medeleanu, co-fondator Asociația Zi de BINE.

La școala din Șcheia, majoritatea elevilor sunt de etnie rromă, nedeclarați (aproximativ 85%), iar părinții acestor copii muncesc ca zilieri, în cel mai bun caz. Implicarea părinţilor în procesul instructiv-educativ este o problemă secundară, grija principală fiind asigurarea hranei copiilor lor. Printre elevii școlii sunt și copii pasionați care ar putea avea rezultate la concursuri, dar, din cauza situației financiare precare, nu își permit să achiziționeze dispozitive electronice pe care să își valorifice talentul și se bazează doar pe ceea ce pot face în cadrul școlii.

Bugetul pentru implementarea proiectului Generații la calculator - ZDBMoldova a fost de 25.000 euro.

Zi de Bine Moldova, împreună cu partenerii săi, a reușit să renoveze complet sala, să personalizeze pereții și să mobilize corespunzător spațiul. Cei mici, dar și cei mari beneficiază acum de 20 de laptop-uri cu Windows instalat, o tablă inteligentă Touch - Display Interactiv Intermediate xTouch cu diagonala de 75”, cu tehnologie IR de ultimă generație și sistem de operare Android integrat, ce facilitează educația interactivă încurajează colaborarea între profesori și elevi și sprijină școala online.

„Acum, în luna visurilor împlinite, laboratorul nostru de informatică are haine complet noi: aparatură din viitor, display interactiv - avion zic, laptop-uri performante, mobilier modern și o grafică de excepție, mare bucurie pentru generațiile de elevi din școala noastră, inclusiv cei de la A doua șansă”, declară Ioana Smaranda Bahrincean, directoarea școlii gimnaziale din Șcheia.

În anul 2022, Asociația Zi de Bine Moldova a finalizat 12 proiecte construite în domenii precum educație, sănătate, incluziune socială etc., finalul de an fiind momentul în care să amintim despre toate acestea:
 • Ianuarie - A fost amenajată o cameră de audiere pentru minori la Bacău, parte a proiectului Loc de BINE, recompensat cu Marele Premiu al Galei Societății Civile.
 • Februarie – A fost amenajat un amfiteatru pe holul școlii din satul Icușeni, în cadrul proiectului Pe trepte la școală. Proiectul are scopul de a diminua rata abandonului școlar din satul Icușeni, comuna Victoria.
 • Martie - Asociația Zi de Bine, împreună cu Medlife și Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, s-au alăturat efortului comun de ajutorare a Ucrainei.
 • Aprilie - Zi de Bine Moldova a amenajat un spațiu de escaladă pentru copiii cu dizabilități și tinerii tipici, spațiu care le va facilita practicarea acestui sport.
 • Mai - Timp de 6 zile, Caravana cu Sănătate a oferit oferit servicii medicale specializate pentru oamenii în dificultate din 23 de sate din județele Iași și Vaslui.
 • Iunie - Alături de Asociația Școlile Satelor Noastre, Zi de Bine Moldova a organizat o tabără anti-bullying cu activități creative și educative pentru elevii din mediul rural din județele Suceava, Botoșani și Neamț.
 • Iulie - Zi de Bine Moldova, împreună cu primul magazin Zero Waste din Piatra Neamț, AER, a demarat un proiect pilot în 3 zone din Piatra Neamț, ce are ca scop informarea și educarea copiilor cu privire la modul în care pot proteja natura.
 • August - Împreună cu Asociația Cărțile pe Față, a fost amenajată Biblioteca Altfel, ce va deservi permanent copiii de la școala „George Enescu” din Moinești - un spațiu de lectură inedit, în care fiecare copil își poate cultiva curiozitatea și explora ce dorește.
 • Septembrie - Zi de Bine Moldova, alături de Asociația De-a Arhitectura și A+noima, a finalizat proiectul Tribuna Parc, copiii de la Școala din Cornești fiind mândri să aibă un loc atât de cool în curtea școlii, unde își împărtășesc experiențele de la ore, printre gustările de prânz.
 • Octombrie - Zi de Bine Moldova, alături de Asociația Romanian Youth Movement for Democracy, finalizează proiectul Clubul din Internat, prin care cele două asociații au transformat o zonă din clădirea Liceului Tehnic „Anghel Saligny” din Bacău într-un spațiu atrăgător, care să îi ajute pe noii elevi veniți din mediul rural să se integreze mai ușor.
 • Noiembrie - Proiectul lunii ajută la menținerea stării de bine a elevilor și a profesorilor din comuna Șcheia prin renovarea celor 2 săli de sport ale școlilor din localitate.
 • Decembrie - Asociația Zi de Bine Moldova a facilitat dotarea Școlii gimnaziale din Șcheia cu un laborator de informatică.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.