O sută de generatoare electrice donate Ucrainei de Franța au ajuns la hub-ul umanitar de la Suceava

Franța a răspuns la un nou apel al autorităților de la Kiev în cadrul mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene.

Având în vedere consecințele tragice ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și în contextul în care Rusia continuă să atace în mod deliberat infrastructura civilă ucraineană, afectând în special alimentarea cu energie electrică a locuințelor, Franța s-a mobilizat intens în favoarea poporului ucrainean.

Ca răspuns la apelul Ucrainei, Ministerul pentru Europa și Afacerilor Externe a trimis în România 100 de generatoare cu o capacitate cuprinsă între 50 și 100 KWA. Toate aceste donații au ajuns pe 28 noiembrie la centrul logistic european din Suceava, pentru a fi predate autorităților ucrainene câteva zile mai târziu.

Transportul a fost organizat de Centrul de criză și sprijin al Ministerului pentru Europa și al Afacerilor Externe, prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene (UE) și face parte dintr-o operațiune ce presupune trimiterea a peste 500 de generatoare din mai multe țări ale UE.

Acest nou ajutor în domeniul energetic completează diferitele transporturi de generatoare de electricitate efectuate de la începutul războiului, 85 de grupuri electrogene fiind deja trimise din Franța către Ucraina și Moldova.

Astfel, Franța își continuă mobilizarea în sprijinul rezilienței civile a Ucrainei. Sub conducerea șefului statului și a președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky, aceasta va organiza o conferință internațională pe 13 decembrie, la Paris, pentru a consolida coordonarea ajutorului internațional și pentru a continua să ofere răspunsuri concrete la nevoile imediate ale populației ucrainene în pragul iernii.

Ambasada Franței în România
Mai nouă Mai veche