Transporturi ilegale de cherestea și lemn de foc depistate de polițiștii suceveni la Fundu Moldovei, Marginea și Sucevițe

Vineri, 2 decembrie 2022, la ora 11.30, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Pojorâta au procedat la oprirea unei autoutilitare Mercedes Benz pe DJ 175, pe raza comunei Fundu Moldoivei, care avea directia de deplasare Pojorâta-Moldova Sulița și care transporta material lemnos, respectiv cherestrea tivită, posibil fără a deține documente specifice de transport.
La volan a fost ientificat Nicolae P., de 38 de ani, din comuna Bocicoiu Mare, județul Maramureș, având permisul de conducere și toate documentele autoutilitarei valide, însă pentru materialul lemnos transportat conducătorul auto a declarat că nu deține niciun fel de document de însoțire.
S-a procedat la interogarea aplicației „Sumal, Inspectorul Pădurii și Sumal 2.0”, rezultând că pentru mijlocul de transport nu există aviz de însoțire a materialului lemnos.
S-a procedat la conducerea vehiculului la Atelierul de Producție Sadova în vederea inventarierii materialului lemnos încărcat pe mijlocul de transport, solicitându-se sprijin Ocolului Silvic Pojorâta.
După inventarierea materialului lemnos, conform carnetului de inventariere din 2 decembrie 2022 întocmit de către organele silvice din cadrul Ocolului Silvic Pojorâta, a rezultat cantitatea de 1,75 mc material lemnos cherestea tivită în valoare de 1.552,5 lei.
S-a procedat la confiscarea materialului lemnos rezultat în urma inventarierii și la sancționarea contravențională a șoferului cu amendă de 2000 lei.


Tot vineri, polițiștii Secției de Poliție Rurală Marginea au oprit pentru control autoutilitara Ford Transit care se deplasa pe un drum comunal neclasificat, pe raza comunei Marginea. S-a stabilit că autoutilitara era condusă de Brian Z., de 19 ani, din comuna Sucevita, iar în urma controlului efectuat asupra autoutilitarei s-a constatat că transporta materiale lemnoase fără a deține documente specifice de transport și totodată, sus-numitul nu avea asupra sa documentele personale și cele ale autoutilitarei.
S-a procedat la efectuarea de verificări în aplicația SUMAL CONTROL, stabilindu-se că pentru autoutilitara în cauză nu există emis document care să ateste proveniența materialelor lemnoase, ocazie cu care autoutilitara a fost condusa la punctul de descărcare „Canton silvic”, unde personalul silvic din cadrul Ocolului Silvic Marginea a procedat la inventarierea încărcăturii de materiale lemnoase. Astfel s-a constatat că în autoutilitară se afla cantitatea de 2,00 metri cubi de lemn specia fag, conform carnetului de inventariere intocmit de către reprezentanții din cadrul Ocolului Silvic Marginea.
Șoferul a fost sancționat contravențional, iar cantitatea de 2,00 metri cubi lemn specia fag, în valoare de 346 lei a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Marginea, fiind sancționat și pentru lipsa documentelor prevăzute de lege, conform OUG 195/2002.


La aceeași dată, în jurul orelor 12.00, a fost identificată în trafic pe DN 17A comuna Sucevița și autoutilitara Ford Transit care transporta materiale lemnoase.
La volan a fost identificat Aurel B., de 43 de ani, din comuna Sucevița, iar în urma controlului efectuat asupra autoutilitarei s-a constatat că transporta materiale lemnoase fără a deține documente specifice de transport.
S-a procedat la efectuarea de verificări în aplicația SUMAL CONTROL, stabilindu-se că pentru autoutilitara în cauză nu există emis document care să ateste proveniența materialelor lemnoase, ocazie cu care autoutilitara a fost condusa la punctul de descărcare „Canton silvic”, unde personalul silvic din cadrul Ocolului Silvic Marginea a procedat la inventarierea încărcăturii de materiale lemnoase. Astfel s-a constatat că în autoutilitară se afla cantitatea de 2,88 metri cubi lemn foc fag, conform carnetului de inventariere intocmit de către reprezentanții din cadrul Ocolului Silvic Marginea.
Șoferul a fost sancționat contravențional, iar cantitatea de 2,88 metri cubi lemn foc fag, în valoare de 498,24 lei a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Marginea.
Mai nouă Mai veche