Zeci de șoferi prinși băuți la volan pe drumurile din județul Suceava în minivacanța de Ziua Națională

În această minivacanță, în medie, peste 80 de polițiști rutieri sau avizați să desfășoare activități de poliție rutieră au acționat zilnic pe drumurile publice, în special în interiorul localităților și în zona unităților de alimentație publică pentru prevenirea evenimentelor rutiere și identificarea celor care conduc vehicule sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise. În cadrul acțiunilor au fost utilizate și aparatele Druger DrugTest 5000 intrate recent în dotarea polițiștilor, fiind efectuate testări pentru identificarea șoferilor care consumă substanțe interzise.

În urma acțiunii desfășurate nu s-au înregistrat evenimente rutiere grave, fiind asigurat cadrul de normalitate și legalitate a circulației rutiere. În plus, în zonele în care s-au înregistratfenomene meteo periculoase (zăpadă, ceață, poleu), polițiștii au acționat pentru monitorizarea segmentelor de drum în vederea prevenirii accidentelor rutiere.

În cadrul acțiunilor au fost testați cu aparatele etilotest și drugtest peste 500 de conducători auto și au fost identificați mai mulți șoferi care s-au urcat băuți la volan, în toate cazurile fiind întocmite dosare penale și dispunându-se suspendarea dreptului de a conduce.


La data de 03.12.2022, ora 20:39, polițiștii Secţiei 7 Poliţie Rurală Mălini au identificat un autoturism în timp ce se deplasa pe DC. 15 F Păiseni, com Cornu Luncii și s-a procedat la oprirea acestuia.
Cu ocazia controlului efectuat s-a constatat că șoferul prezintă halenă alcoolică, astfel încât a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 1,09 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care a fost condus la Spitalul Municipal Fălticeni pentru prelevarea de probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. La Spitalul Municipal Fălticeni șoferul a refuzat în prezența medicului de gardă prelevarea de mostre biologice de sânge
În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală privind săvărșirea infrcțiunii de „refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice” faptă prev și ped de art. 337 din codul Penal


La data de 03.12.2022, ora 22:20, polițiștii patrulei de ordine și siguranță publică din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Gălănești, în timp ce efectuau activităţi de supraveghere şi control al traficului rutier, pe raza localității Frătăuții Noi, pe drumul județean 178C au efectuat semnale regulamentare de oprire luminoase și sonore unui autoturism ce se deplasa din direcția centrul comuna Frătăuții Noi către comuna Bilca.
Conducătorul autoturismului inițial nu a oprit, însă ulterior, a oprit autoturismul și s-a conformat solicitărilor efectuate de către organele de poliție, înmânând certificatul de înmatriculare, permisul de conducere, cartea de identitate și polița de asigurare obligatorie RCA. Acesta era vizibil sub influența băuturilor alcoolice.
S-a procedat la testarea șoferului cu aparatul etilotest din dotarea Secției 4 Poliție Rurală Gălănești, rezultând o alcoolemie de 0,83 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Având în vedere alcoolemia rezultată l-am condus pe acesta la Spitalul Municipal Rădăuți, unde, după consimțământul scris al acestuia i-au fost recoltate două mostre biologice de sânge.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ,,conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, faptă prev. și ped. de art. 336 alin. 1 din Codul penal.


La data de 04.12.2022, orele 01:01, polițiștii din cadrul Compartimentului Rutier al Poliției Municipiului Fălticeni, în timp ce desfășurau activități de control al traficului rutier pe D.C. 8, pe raza loc. Uncești, com. Bunești, au oprit pentru control autoturismul condus de către un localnic și întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0,55 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care a fost condus la Spitalul Mun. Fălticeni unde i-au fost recoltate probe biologice de sânge in vederea stabilirii gradului de alcoolemie.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de “conducerea unui vehicul sub influența alcoolului”, faptă prevăzută de art. 336, alin. 1, din Codul Penal.


La 02.12.2022, ora 13.44, Poliția orașului Cajvana a fost sesizată prin SNUAU 112 de către ofemeie de 43 ani, din oraș Cajvana, despre faptul că a fost implicată într-un accident cu avarii pe raza orașului Cajvana, jud. Suceava.
Polițiștii s-au deplasat la fața locului, pe drumul neclasificat din orașul Cajvana, unde au identificat-o pe conducătoarea auto care a declarat faptul că, în timp ce conducea autoturismul, aflându-se împreună cu mama sa, a pierdut controlul volanului, părăsind partea carosabilă și intrând în coliziune cu un stâlp de electricitate aflat pe partea dreaptă a drumului.
S-a procedat la testarea conducătoarei auto cu aparatul etilotest reieșind o concentrație de 0,71 mg/l alcool pur în aerul expirat. Conducătoarea auto a fost condusă la Spitalul Municipal Rădăuți, unde i s-au prelevat mostre biologice de sânge.
S-a întocmit dosar penal privind infracţiunea de „conducere sub influența alcoolului”.


La 02.12.2022, ora 15.22, polițiștii din cadrul Compartimentului Rutier al Poliției Municipiului Fălticeni, în timp ce desfășurau activități de control al traficului rutier pe D.N 15C, pe raza localității Boroaia, com. Boroaia, l-au depistat pe un bărbat de 58 ani, din mun. Fălticeni, care a condus autoturismul cu viteza de 80 km/h, limită 50 km/h, fiind înregistrat cu aparatul video-radar.
Întrucât șoferul emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilometru, rezultatul fiind de 1,43 mg/l alcool pur în aerul expirat, recoltându-i-se probe de sânge.
S-a întocmit dosar penal privind infracţiunea de „conducere sub influența alcoolului”.


La 02.12.2022, ora 18.40, polițiștii din cadrul Secției 13 Poliție Rurală Bălcăuți, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiunilor de serviciu, au fost sesizați despre faptul că DN (E85) de pe raza localității Bălcăuți, conducătorul unui autoturism a ieșit de pe carosabil, mașina fiind tractată pe marginea drumului.
A fost identificat conducătorul auto în persoana unui bărbat de 52 ani, din com. Volovăț, care emana halenă alcoolică și manifesta un comportament specific persoanelor aflate sub influența băuturilor alcoolice. S-a procedat la testarea conducătorului auto cu aparatul etilometru, în repetate rânduri dar fără rezultat. Șoferul a fost condus la Spitalul Orașului Siret, unde i-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
S-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de „conducere sub influența alcoolului”.


La 03.12.2022, ora 04.30, echipajul de poliție din cadrul Poliției Municipiului Rădăuți – Biroul de Ordine Publică, I.P.J. Suceava, deplasându-se pe str. Piața Unirii, a oprit pentru control autoturismul care circula dinspre parcarea centrală a municipiului Rădăuți, cu direcția de deplasare către comuna Dornești,condus de un bărbat de 44 ani, din com. Dorneaști, care nu posedă permis de conducere.
Ulterior, acesta a fost testat cu aparatul etilometru rezultatul fiind de 0,68 mg/l alcool pur în aerul expirat și i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
S-a întocmit dosar penal privind infracțiunile de „conducere fără permis” și „conducerea pe drumurile publice a unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe”.


Polițiștii atrag atenția și cu privire la faptul că în această perioada a anului îşi face tot mai frecvent apariţia ceaţa.

Acest fenomen impune din partea celor aflaţi la volan, dar şi a celorlaltor categorii de participanţi la traficul rutier, o conduită preventivă pe toată durata deplasării pe drumurile publice.

Este necesar să se ruleze cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor de drum, iar fiecare manevra în trafic să se facă numai după o temeinică asigurare. Pentru aceasta, oglinzile retrovizoare trebuie să fie reglate corespunzător. Pe timp de ceaţă, mai ales pe drumurile din zone deluroase sau montane, diferenţele de temperatură cauzate de parcurgerea traseului la altitudini mai mari sau mai mici, provoacă aburirea oglinzilor laterale.

Politiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire ale autovehiculelor să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, nu doar pe cele pe care există obligativitatea instituită prin lege. În condiţii de ceaţă densă, trebuie folosite şi luminile de ceaţă.

Obligaţia conducătorilor de vehicule să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 de km/h în localităţi sau 50 de km/h în afara localităţilor, când ceaţa reduce vizibilitatea sub 100 de metri. Această viteză permite oprirea în condiţii de siguranţă, atunci când pe drum apare o situaţie de pericol. Regula este valabilă pentru toate categoriile de drumuri. Se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule.

Nu trebuie uitat că cea mai periculoasă manevră, pe timp de ceaţă, este depăşirea.

De asemenea, în cazul unei defecţiuni, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mult mai mare. Reamintim obligatia conducatorilor de autovehicule cu masa maxima autorizată mai mare de 3,5 tone să poarte echipament de protecţie-avertizare fluorescent-reflectorizant atunci când executa interventii la vehiculul care se afla pe partea carosabila a drumului public. Recomandam si celorlalti conducatori auto sa poarte acest echipament, mai ales pe timp de ceata.

Pietonii, bicicliştii şi căruţaşii, trebuie să fie conştienţi de faptul că pe timp de ceaţă, sunt mai puţin vizibili în trafic. De aceea, trebuie să evite deplasările pe partea carosabilă, iar atunci când sunt nevoiţi să o facă, să aibă aplicate pe îmbrăcăminte accesorii reflectorizante, să se angajeze în traversarea străzii doar prin locuri special amenajate, marcate şi semnalizate corespunzător şi numai după o temeinică asigurare.

Totodată, având în vedere specificitatea anotimpului, dar şi previziunile meteo pentru perioada următoare, poliţiştii atrag atenţia participanţilor la trafic cu privire la circulaţia în siguranţă pe drumurile publice în condiţii de ninsoare sau carosabil umed. De asemenea, există posibilitatea apariţiei poleiului, fenomen asociat cu ploaia și temperaturile reduse, dar şi posibilitatea unor precipitaţii sub formă de ninsoare.

În acest sens poliţiştii recomandă conducătorilor auto să nu pornească la drum dacă nu şi-au echipat corespunzător autovehiculele cu anvelope specifice sezonului.
Mai nouă Mai veche