Azilul, spectacol coregrafic la Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava

Spectacolul „Azilul”, adaptare după „Azilul de noapte” de Maxim Gorki este cea mai nouă producție a Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava și va fi montat de coregrafa Alice Veliche. Realizat în parteneriat cu Școala Doctorală de Teatru din cadrul UNAGE Iași spectacolul coregrafic „Azilul” va avea premiera pe 11 februarie, la ora 19:00.

„Azilul” poate fi considerat un debut pentru tânăra coregrafă Alice Veliche, deoarece este primul spectacol regizat într-un teatru de stat și reprezintă o ilustrare practică a cercetării pentru doctorat.

Coregrafă și proaspătă doctorandă în cadrul „Școlii Doctorale de Teatru” a Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași, Alice Veliche a încheiat studiile de licență în anul 2020, Facultatea de Teatru, secția Coregrafie a universității menționate anterior, urmând ca doi ani mai târziu să finalizeze studiile masterale în aceeași instituție de învățământ, secția Artele Spectacolului Teatral. În prezent este coregrafă independentă, iar în același timp activează ca instructor în cadrul unei școli private de dans. Pe lângă spectacolele care îi poartă semnătura, „Female” la Teatrul din Stejar, „Spațiu – Suflet – Secundă” la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, „Micul Prinț” la Teatrul din Stejar, Alice Veliche a realizat coregrafia și în spectacole de teatru precum „Masaj”, regia Radu Afrim sau „Teorema maimuțelor infinite”, regia Antonella Cornici. Una dintre cele mai mari împliniri profesionale rămâne realizarea coregrafiei pentru cea de-a 30-a ediție a Galei UNITER.

Maxim Gorki, pe numele său real Alexei Maximovici Peșkov, este una dintre cele mai importante personalități artistice și intelectuale rusești asociate Revoluției din 1917. El a rămas, pe toată durata de viață a Uniunii Sovietice, un simbol al Revoluției și a fost imaginea artistului revoluționar. Gorki a fost un simbol al culturii sovietice, era considerat primul mare scriitor rus al proletariatului, prieten de-o viață al bolșevicilor și fondator al realismului socialist, doctrina artistică a regimului. În 1892 a publicat prima sa povestire, „Makar Chudra”, în ziarul Caucazul din Tiblisi, unde petrecuse câteva săptămâni lucrând pentru atelierele căilor ferate. Prima sa carte, „Schițe și povestiri”, a apărut în 1898, și a avut un mare succes, numele Maxim Gorki devenind din ce în ce mai cunoscut în cercurile literare de la Sankt Petersburg. Piesele de teatru „Azilul de noapte” (1902), „Copiii soarelui” (1905), „Barbarii” (1905) și romanele „Mama” (1907) și „O spovedanie” (1908) sunt printre cele mai importante scrieri ale celebrului scriitor. Mare parte din opera lui Maxim Gorki este alcătuită din povestiri autobiografice, note de jurnal, eseuri și amintiri despre lumea politică și artistică în care a trăit.

Mai multe detalii pe pagina de facebook facebook.com/teatrulmateivisniec.ro și pe site-ul teatrului teatrulmateivisniec.ro.

Biletele vor fi puse în vânzare atât la casieria teatrului cât și online, pe blt.ro.
Mai nouă Mai veche