Buletin de presă, 24 ianuarie 2024 - IPJ Suceava

Încă un dosar penal pentru un alt șofer urmărit în trafic și imobilizat

La 23.01.2023, ora 12.38, pe DN 17 A, în interiorul localității Dornești, polițiștii din cadrul Compartimentului Rutier Rădăuți au procedat la efectuarea semnalului regulamentar de oprire autoturismului ce avea direcția de deplasare dinspre Mun. Rădăuți către com. Dornești și care a fost înregistrat cu aparatul radar în timp ce rula cu viteza de 83 km/h, pe sector de drum cu limitare de viteză la 50 km/h.
Conducătorul auto nu s-a conformat, neoprind la semnalul regulamentar efectuat de către polițiști. S-a procedat la urmărirea autoturismului în cauză, aceta virând pe o stradă lăturalnică și oprind în dreptul unui imobil.
De la volanul autoturismului a coborât o persoană de sex masculin care a încercat să fugă în curtea imobilului, polițiștii reușind însă imobilizarea acestuia. S-a stabilit faptul că șoferul este un tânăr de 22 ani, din com. Dornești, acesta declarând faptul că deține permis de conducere însă i-a fost reținut în cadrul altui dosar penal și știa că nu are dreptul de a conduce autoturisme pe drumurile publice.
În urma interogării bazelor de date ale Poliției Române s-a constatat faptul că șoferul are dreptul de a conduce ”cu restricții-reținut”. În aceste condiții i s-a adus la cunoștință lui Berezovschi Ionuț că fapta sa constituie infracțiune, întocmindu-se un nou dosar penal privind infracțiunea de „conducere fără permis”.

Polițiștii atrag încă o dată atenția supra responsabilității la volan atât în ceea ce privește componenta juridică de respectare a legislației rutiere în vigoare, cât și cu privire la responsabilitatea socială.
Neoprirea la semnalul regulamentar al polițistului rutier nu este doar o contravenție și un act de sfidare a legii și autorității, ci poate atrage consecințe din cele mai grave pentru șoferul care încalcă legea, pasagerii din vehiculul acestuia, alți participanți la trafic (șoferi sau pietoni) și chiar pentru polițiștii care vor desfășura activități de interceptare și oprire.
Urmărirea vehiculului care nu oprește la semnalul polițistului generează riscuri suplimentare pe fondul dezvoltării unor viteze superioare de deplasare, presiune psihică suplimentară în condiții asociate de multe ori și consumului de alcool sau substanțe interzise de către șoferi.



Cherestea confiscată de polițiști și ansamblu de vehicule indisponibilizat după un control în trafic

La data de 22.01.2023, ora 14.20, echipajul de poliție format din lucrători ai Biroului de Ordine Publică din cadrul Poliției mun. C-lung. Moldovenesc, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a oprit pentru control ansamblul de vehicule format din cap tractor și semiremorca, care transporta material lemnos (cherestea), conducătorul auto prezentând avizul de însoțire în care era consemnată cantitatea de 51,8492 mc. cherestea tivită, specia molid.
Din primele verificări, a rezultat faptul că există suspiciuni cu privire la transportul de material lemnos în cauză, respectiv cantitatea transportată nu ar corespunde cu cea înscrisă în avizul de însoțire.
Ansamblul de vehicule a fost condus la Atelierul de Producție Sadova, din cadrul O.S. Pojorâta, fiind indisponibilizat și predat în custodia paznicului de serviciu al Atelierului de Producție Sadova.
La 23.01.2023 s-au continuat verificările privind transporttul de material lemnos din 22.01.2023. Polițiștii din cadrul Poliției Mun. C-lung. Moldovenesc s-au deplasat la Depozitul de legume și fructe de pe raza comunei Sadova, unde în prezența reprezentanților OS Pojorâta, a reprezentanților ISCTR, a conducătorului auto și a administratorului societății transportatoare s-a procedat la inventarierea materialului lemnos de pe ansamblul de vehicule.
În urma inventarierii materialului lemnos, s-a constatat cantitatea de 4,25 mc ( în valoare de cca. 4000 lei) cherestea tivită în plus față de cantitatea consemnată în avizul de însoțire emis, motiv pentru care s-a procedat la confiscarea acesteia și sancționarea contravențioanlă cu amendă în valoare de 4.000 lei conform Legii 171/2010 a emitentul avizului.
Totodată, s-a procedat la indisponibilizarea ansamblului de vehicule, fiind aplicată de către ISCTR și sancțiune contravențională cu amendă în valoare de 6.000 lei pe conducătorul auto pentru refuzul de a supune vehiculul verificării prin cântărire.


Dosare penale la regimul rutier

La 23.01.2023, în jurul orei 12.05, un echipaj de poliție rutieră din cadrul Poliției municipiului Vatra Dornei, în timp ce se afla în serviciul de patrulare şi control al traficului rutier pe D.N. 17 Poiana Stampei, acționând în baza planului propriu de acțiune pentru prevenirea și combaterea nerespectării regimului legal de viteză și a depășirilor neregulamentare, a înregistrat cu pistolul radar autoturismul care circula cu viteza de 102 km/h, pe un sector de drum cu limită de 40 km/h.
Având în vedere cele constatate, s-a procedat la oprirea autoturismului în cauză, iar după verificarea actului de identitate al conducătorul auto, s-a constatat că acesta este un bărbat de 62 ani.
Conducătorul auto, a declarat verbal că nu are asupra sa permisul de conducere.
Din verificarea efectuată în bazele de date, s-a stabilit faptul că șoferul nu figurează ca fiind posesor de permis de conducere auto.
S-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de „conducere fără permis”.


La 23.01.2023, ora 23.20, patrula de siguranță publică din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea, pe raza localității Volovăț, a efectuat semnal regulamentar de oprire autoturismului care se deplasa pe DJ 209K Volovăț, judetul Suceava, având direcția de deplasare Volovăț-Burla, jud. Suceava.
Conducătorul autoturismului s-a conformat semnalului regulamentar de oprire, iar cu ocazia legitimării, s-a stabilit faptul că, la volanul autovehiculului se afla un bărbat de 31 ani, din com. Arbore, care nu deține permis de conducere pentru nicio categorie auto.
S-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de „conducere fără permis”.


Eveniment rutier cercetat de polițiști

La 23.01.2023, ora 19.13, un bărbat de 27 ani, din com. Bălăceana, a condus mopedul pe un drum comunal neclasificat din localitatea Bălăceana, s-a dezechilibrat și a căzut pe mijlocul carosabilului pe un drum în aliniament.
În urma evenimentului rutier a rezultat vătămarea corporală ușoară a bărbatului de 27 ani.
Bărbatul a fost testat cu apratul etilotest rezultatul fiind 0,64 mg/l alcool pur în aer expirat și i-au fost recoltate mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că bîrbatul de 27 ani nu posedă permis de conducere, pentru nicio categorie, iar mopedul nu este înmatriculat sau înregistrat.
S-a întocmit dosar penal privind infracţiunile de: „conducere fără permis”, „vătămare corporală din culpă”, „conducere sub influența alcoolului” și „punerea în circulație sau conducerea unui autovehicul neînmatriculat sau neînregistrat”.
Mai nouă Mai veche