Guvernul a declarat starea de alertă epidemică pentru gripa sezonieră. Declarațiile ministrului Rafila

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a susținut astăzi o conferință de presă alături de ministrul Educației, în care a anunțat declararea stării de alertă epidemică pentru gripa sezonieră. Precizează că acest lucru nu înseamnă că este declarată „epidemie”, deoarece un asemenea scenariu ar presupune introducerea unor restricții, precum izolarea sau chiar carantinarea persoanelor bolnave și a contacților.

Ministrul Rafila a emis o serie de recomandări pentru populație, angajatori și școli, precum evitarea aglomerației, purtarea măștii, triajul epidemiologic și încurajarea vaccinării antigripale.

Înaintea conferinței, Ministerul Educației a anunțat că „școlile se vor redeschide în condiții normale și nu avem în vedere suspendarea cursurilor, trecerea în regim online sau în sistem hibrid”.

„Este a treia săptămână epidemică. Ca să oficializăm situația, o să emit o instrucțiune în care voi declara o stare de alertă epidemică. Declararea de epidemie prin ordin de ministru ne-ar pune în situația în care ar fi generate anumite restricții. Abordarea noastră a fost în sprijinul menținerii vieții normale, nu să impunem izolare. Nu este o situație dramatică. În urmă cu cinci ani, aveam mai multe cazuri de viroze respiratorii, 170 de mii pe săptămână”, a spus ministrul Sănătății. 

„Rata de pozitivare a probelor a depășit cu mult 10% în ultimele săptămâni, iar săptămâna trecută a ajuns la 37%. Este posibil ca vârful infecțiilor să fie între 15 ianuarie – 10 februarie, după care va urma o scădere a numărului de cazuri de viroze respiratorii, inclusiv de gripă. Tendința este de apropiere către începutul anului a cazurilor numeroase de viroze.
În 2010 – 2015, cazurile atingeau vârful în februarie – martie, iar în 2015 – 2020 în ianuarie februarie. Și populația are o imunitate redusă la virusurile ce produc aceste viroze, inclusiv cele gripale. Durata valului de infecție este între 2 – 4 săptămâni, în general. La sfârșitul lui ianuarie, estimăm că intrăm pe un trend descendent”, a mai spus Rafila.
Mai nouă Mai veche