Premiera filmului „Eminescu și Cernăuții”

Duminică, 15 ianuarie 2023, aniversăm ziua de naștere a geniului literar și Luceafărul poeziei românești – Mihai Eminescu, împlinindu-se 173 de ani de la venirea sa pe lume. Cu acest prilej, GCC Film Global București lansează documentarul „Eminescu și Cernăuții”, realizat la Ipotești și în împrejurimile sale, Botoșani și în nordul Bucovinei, în aprilie - decembrie 2022.

Cu o mare onoare si emoție anunțăm premierele acestui film după cum urmează: Liceul „Alexandru cel Bun” din Cernăuți, 15 ianuarie 2023, ora 12,30; Casa Memorială „Mihai Eminescu” din Ipotești, 16 ianuarie 2023, ora 12,00; Casa de Cultură Voluntari-Ilfov, 21 ianuarie 2023, ora 17,00 și Muzeul Național al Literaturii Române din București, sala Perpessicius, strada Nicolae Crețulescu nr. 8, 22 ianuarie 2023, ora 18,00. Intrarea este liberă la toate evenimentele.

Tot începând cu data de 15 ianuarie 2023, filmul va rula la Cinematograful Union din București, conform programului, de la ora 17,00.

Cu o durată de 65 de minute, filmul documentar „Eminescu și Cernăuții” prezintă, în imagini cinematografice (docudrama și narațiune), povestea plecării din Ipotești la școală a copilului Mihai, la vârsta de șapte ani, împreună cu tatăl său Gheorghe Eminovici, până la ultima vizită făcută la Cernăuți, înaintea Crăciunului din 1885.

„Eminescu și Cernăuții” a fost realizat cu fonduri exclusiv private, sub semnul alarmelor și războiului din Ucraina, pe baza scenariului prof. dr. Ionel Novac și prof. Vasile Băcu, în regia lui Mihai Petre Grosu.

Cu sprijinul unor români și a unor bucovineni, cunoscători ai vieții lui Eminescu, și al Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți, realizatorii au filmat în toate locațiile în care a învățat poetul nostru național, în care a stat cu chirie, inclusiv casa lui Aron Pumnul, dar și pe toloaca unde bătea mingea cu colegii de școală.

De asemenea, au filmat, pe lângă interviuri și imagini mai puțin cunoscute referitoare la viața lui Eminescu, în Arhiva de Stat a regiunii Cernăuți, prilej cu care au descoperit documente necunoscute până acum publicului larg ale autorităților habsburgice și cele sovietice despre poet.

La finalul filmului, istorici și literați din nordul Bucovinei vorbesc despre felul în care, după 1944, propaganda sovietică l-a transformat pe Eminescu din poetul național al românilor într-un oarecare „poet moldovean”.

Filmul este produs de GCC Film Global, producător general, GCC Film Worldwide și Mihai Petre Grosu, co-producători.

Producător General Dumitru Pohuș

Mai nouă Mai veche