Obiect zburător neidentificat, posibil balon meteorologic, detectat de radare în sud-estul României. Două avioane de vânătoare MiG 21 trimise în zonă

Potrivit unui comunicat oficial al MApN, radarele armatei au identificat ținta la o altitudine de circa 11.000 de metri, în spațiul aerian național, în Sud-Estul României. Două Miguri 21 au decolat de la Baza Fetești, dar nu au confirmat prezența acesteia, nici vizual, nici pe radarele de bord și s-au întors la unitatea militară, după circa 30 de minute.

De asemenea, un avion de supraveghere american, sub comanda NATO, a fost redirecționat din Polonia, deasupra graniței dintre România și Republica Moldova.

Comunicatul MApN:

„Sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat marți, 14 februarie, în jurul orei 12.30, o țintă aeriană de dimensiuni mici, având caracteristicile de evoluție asemănătoare unui balon meteorologic, care evolua la o altitudine de circa 11.000 de metri în spațiul aerian național, în Sud-Estul României.

Autoritățile române au aplicat toate procedurile standard de la momentul detectării obiectului, iar două aeronave MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO au decolat de pe Baza 86 Aeriană Fetești, în jurul orei 12.40, fiind direcționate către zona unde a fost semnalată ținta aeriană.

Echipajele celor două aeronave nu au confirmat prezența țintei aeriene, nici vizual, nici pe radarele de bord. Aeronavele au fost menținute în zonă aproximativ 30 de minute, pentru clarificarea deplină a situației aeriene, după care au revenit pe baza aeriană.

Forțele Aeriene Române monitorizează permanent, în cooperare cu forțele Aliate, spațiul aerian național și zona din proximitate.”
Mai nouă Mai veche