Au luat 2 mil. euro de la stat mințind că au cazat refugiați ucraineni. Peste 200 de percheziții făcute vineri de polițiști

Vineri, 31 martie, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Maramureș, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș, cu sprijinul polițiștilor inspectoratelor de poliție județene Suceava, Bistrița-Năsăud, Cluj, Satu Mare, Sălaj, Mureș, Bihor, Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Maramureș, Serviciului Județean Anticorupție Maramureș, Poliției de Frontieră și Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj, pun în executare 203 percheziții domiciliare și 6 mandate de aducere, într-un dosar penal, în care se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de obținere ilegală de fonduri și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Vizați sunt funcționari din cadrul unei unități administrativ teritoriale și 203 persoane, cu privire la care există bănuiala că ar fi obținut, pe nedrept, aproximativ 2.000.000 de euro, sumă care ar fi reprezentat contravaloarea cheltuielilor cu hrana și cazarea pentru cetățeni ucraineni, refugiați.

Prejudiciul cauzat reprezintă sumele plătite din Fondul de Rezervă Bugetară prevăzut în cadrul programului 50/20.

Acțiunea beneficiază de sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Maramureș, Serviciului Criminalistic Maramureș și jandarmilor Inspectoratului de Jandarmi Județean Maramureș.

Potrivit unor surse, percheziţiile sunt desfăşurate la primăria din Săpânţa, dar şi la casele a sute de localnici. Aceştia sunt bănuiţi că au cerut bani de la stat fără ca în realitate să cazeze refugiaţi ucraineni şi să le ofere mâncare. De asemenea, percheziţii au avut loc şi în Sighetu Marmaţiei, Ocna Şugatag, Vadu Izei, Rona de Sus, Onceşti, Giuleşti şi Rozvlea.
Mai nouă Mai veche